DENİZLİ’de koca mektep olarak bilinen Denizli Lisesi’nin tarihi binası, büyükşehir hizmet binası olması için ilk adım atıldı. Denizli Belediye Meclisi’nde Başkan Osman Zolan’a Koca Mektep'in içinde bulunduğu 35 bin metrekarelik alanın belediyeye devri için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalama yetkisi verildi. CHP’li ve İP’li belediye meclisi üyeleri 'ret' oyu verdi.
Denizli Belediye Meclisi’nde, Kuşpınar Mahallesi’ndeki, 139 yıllık tarihi geçmişe sahip, iki katlı, 50 derslikli Denizli Lisesi’nin ve bulunduğu 35 bin metrekarelik alanın büyükşehir hizmet binası olması için Denizli Belediyesi’ne deviri için AK Parti’li Belediye Başkanı Osman Zolan’a yetki verilmesi görüşüldü. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen ve başta Denizli Lisesi mezunları ve birçok sivil toplum kuruluşunun karşı çıkmasına rağmen, Koca Mektep’in Büyükşehir hizmet binası olması yolunda en önemli adım Belediye Meclisi’nde atılmış oldu.
“EĞİTİM KURUMU OLARAK KALMALI”
Denizli Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Teoman Sancar, duruma tepki gösterip, “Bu okuldan binlerce mezun var. Ve bu yapı yapılış tarihinden bugüne eğitime hizmet vermiş. 'Burayı, büyükşehir hizmet binası yapacağım' derseniz, kültürel tarihi bir dokuyu yok edersiniz. Burası zihinlerde Koca Mektep. Yani hep eğitim kurumu olarak kalmalı. Misyonu bu çünkü. Belediye hizmet binası olarak düşünülmesi çok yanlış. İnsanların hatıralarını yok edersiniz. Yaptım, oldu mantığı ile hareket edilmemeli, Denizli halkına sorulmalı. Buranın geleceğini Denizli halkı belirlesin. Yoksa çok ciddi zararlar verirsiniz” diye konuştu.
“DOKUYA ZARAR VERİLMESİN”
İşçi Partili Belediye Meclis Üyesi Gökhan Dikmen ise, Denizli halkı için bunun kabul edilebilir bir yöntem olmadığını belirterek, “Denizli Büyükşehir’e birçok yerde bina ve alan bulursunuz. Burasının dokusuna zarar vermeyin. Şu an belediyenin hemen yanında otopark olarak kullanılan yerle ilgili binlerce lira harcayarak yarışmayla hizmet binası projesi yaptırdınız. Oraya yapın büyükşehir binasını. Bu kararınızdan vazgeçin” diye konuştu.
“ELEŞTİRİLERE KATILMIYORUM”
Koca Mektep’in restore edilerek korunacağının altını çizen ve büyükşehire yakışan bir bina olacağını vurgulayan Ak Partili Belediye Meclisi üyesi Ali Değirmenci ise, tarihi yapının restore edilerek aslına uygun şekilde korunacağını anlattı. Değirmenci, şunları söyledi:
“Arkadaki binalar ise depremsellik açısından uygun yapılar değil. O binalar yıkılacak ve büyükşehre hizmet verecek yapılar yapılacak. Birkaç yıl sonra, 'İyi ki burada bu düzenlemeyi yapmışsınız' diyeceksiniz. Ancak bina restore edilip, çevresi düzenlendikten sonra insanlarımız rahatça burayı gezecek ve anılarını tazeleyecek. Turistler Denizli’ye geldiğinde bu binayı gezebilecek. Ve bu konuda eleştiri getirenlerin fikirlerine katılmıyorum. Tam aksine daha güzel olacak."
Konuşmalar sonrası yapılan oylamada CHP’nin 10 ve İP’nin 1 'ret' oyuna karşılık AK Parti ve MHP Grubu’nun 23 'evet' oyu ile Koca Mektep için protokol yetkisi Başkan Osman Zolan’a verildi.
Büyükşehir belediye binasına dönüştürülmesi düşünülen Denizli Lisesi’nde, 50 dersliğin yanı sına 6’sı Fen, 1’i bilgisayar olmak üzere 6 laboratuvar, konferans salonu, yemekhane ve kütüphane bulunuyor.