DENİZLİ’de Eskihisar Mahallesi’ndeki antik Laodikya Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında daha önce gün yüzüne çıkarılan taş üzerinde iki ayrı leopar figürlü kabartma, Anadolu Leoparı’nın 1800 yıl önce de bu bölgede yaşadığını ortaya koydu.
Laodikya Antik Kenti’nde Anıtsal Çeşme Bölümü’nde yapılan kazı çalışmalarında mermer taş üzerinde kabartma leopar figürü bulundu. Bu buluntular Diyarbakır'da bir kişinin Türkiye'de çok az bulunan Anadolu Leoparı'nı öldürmesinin ardından yeniden gündeme gelen Anadolu Leoparı'nın 1800 yıl önce de Laodikya Antik Kenti bölgesinde yaşadığının kanıtı oldu.
Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, mermer taş üzerindeki kabartma Anadolu Leoparı'nın 1800 yıl önce de Anadolu’da yaşadığının göstergesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şimşek, "Diyarbakır’da Anadolu Leoparı'nın ortaya çıkması, yine Denizli'de yıllar önce öldürülen bir Anadolu Leoparı'nın olması nadir görülen bu hayvanların Anadolu'da yaşadığını ve soyunu da devam ettirdiğini gösteriyor. Anıtsal çeşme yapısında bloklar üzerinde benekli yapılmış iki ayrı Anadolu Leoparı kabartmasını daha önceki kazılarda bulduk. Bu bölgede çok sevilen bir hayvan demek ki. Üzerinde doğal kırsal yaşamı, dokusu bozulmamış doğayı sembolize eden bu hayvanların taşlara işlendiğini görüyoruz. Asma yaprakları, kıvrık dallar ve üzüm salkımlarının yanında benekli iki ayrı Anadolu Leoparı figürü var. Biz bu eserin 1800 yıllık olduğunu düşünüyoruz" dedi.