DENİZLİ’nin Eskihisar Mahallesi’nde Et ve Süt Kurumu tarafından inşaatına başlanan Denizli Et Kombinası’nda sona gelindi. Günde 150 büyükbaş, 450 küçükbaş hayvan kesim kapasiteli tesisin, küçük eksikliklerin tamamlanmasının ardından önümüzdeki ay hizmete açılacağı bildirildi.
Denizli Belediyesi’nin, kullanılmayan eski mezbaha binasını Et ve Balık Kurumu’na devretmesiyle, 2012 yılında inşaatına başlanan Denizli Et Kombinası tamamlanma aşamasına geldi. Denizli’nin dışında çevre illere de hizmet verecek olan Denizli Et Kombinası’ndaki son çalışmaları Vali Abdülkadir Demir, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ile birlikte tesisi ziyaret ederek yerinde inceledi.
Denizli Et Kombinası Müdürü Mustafa Kıraç, çalışmalar hakkında Vali Demir’e bilgi verdi. Tesisin günde 150 büyükbaş, 450 küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip olduğunu, içinde sosyal binalar, su deposu, kesimhane, soğuk muhafaza, donmuş muhafaza, parçalama, kavurma, indirme, yükleme rampaları, bekleme padokları bulunduğunu söyleyen Mustafa Kıraç, tesisin Türkiye’de soğutucu gaz olarak karbondioksitin kullanıldığı ilk tesis olduğunu belirtti. Kıraç, tesiste yetiştiricilerin kesimi yapılacak hayvanı izleme olanağı da olacağını belirtti.
'YETİŞTİRİCİLERE GARANTİ PAZAR'
Kombinanın sözleşmeli besicilik modeli ile yetiştiricilere garanti pazar olacağını, randımana dayalı fiyat uygulamasıyla besiciliğin özendirileceğini söyleyen Kıraç şöyle konuştu:
"Kombinada en az 2 aylık besi sözleşmesi yapan yetiştiricilere alım fiyatına ilave olarak kiloda 45 kuruş sözleşme primi, 10 kuruş nakliye primi, 15 kuruş erken- geç kesim primi ve yaz pirimi ödemeleri yapacağız. Kombinada şu an 16 kişi görev yapıyor. Tam faaliyete geçtiğinde 70 işçi, 24 memur ve 3 yönetici çalışacak. Kombinada hijyenik üretimin yanında hayvan refahı da ayrıntılı olarak planlanmış durumda. Modern teknolojiyle donatılmış bir tesis olacak."
Vali Abdülkadir Demir ise kombinanın küçük eksiklerinin tamamlanmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde açılışının yapılarak hizmet vermeye başlayacağını söyledi.
Kombinanın, 5 milyon lirası da makine ve techizat olmak üzere toplam 20 milyon liraya mal olduğu bildirildi.