DENİZLİ Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını değiştiren tasarının bir hilkat garibesi olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük hukuk ihlallerinden birinin yaşandığını ileri sürdü. İlhan, tasarı yasalaşırsa Başbakan’ın yasama, yürütme ve yargının tek hakimi olacağını belirtip, “Yargının üzerinde bu kadar çok oynarsa yargı, bumerang gibi geri gelecek ve o zaman artık kontrolden de çıkmış olacak. Ya elinizi ya kolunuzu ya da başınızı koparacak” dedi.
Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, baroda düzenlenen cübbe giyme törenine katıldı. Tören öncesi açıklama yapan İlhan, hükümetin HSYK’nın yapısını değiştiren tasarısını sert bir dille eleştirdi. HSYK, tasarısının acele edilerek, kısa sürede meclis gündemine gelecek şekilde komisyonda görüşülmeye başlanacağını kaydeden İlhan, “Tasarıyı inceleyen hukukçu arkadaşlarımız da görmüştür, gerçekten hilkat garibesi şeklinde bir kanun tasarısı var. Bu şekilde bir HSYK yasası çıkarsa tek yetkili, tek seçici, tek belirleyici Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanı da yürütmenin bir bakanı olacak. Bakan da Başbakan'a bağlı olacak. Dolayısıyla bugün için a, b, c siyasi iradeleri iktidar olabilir ama yarın başka siyasi iradeler ülkeyi yönetecek. Hepsi aynı amaçla yargının üzerinde bu kadar çok oynarsa yargı, bumerang gibi geri gelecek ve o zaman artık kontrolden de çıkmış olacak. Ya elinizi ya kolunuzu ya da başınızı koparacak” diye konuştu.
Devletin yetkili ağızlarının hukukun uygulayıcısı olan hakim ve savcılarıyla barolardan ellerini çekmesi gerektiğini savunan İlhan, “Savcıların yaptığı soruşturmalarda yeni isimler ortaya çıkıyor. Bu isimlere uzanılmasın, bu isimler yargı tarafından soruşturulmasın diye önce savcılar, sonra soruşturmayı yapanlar, onlarca üst düzey polis görevlerinden alındı. Umarım yanlıştan dönülür. Umarım devletin en yetkili ağızları, hukukun uygulayıcısı olan hakimden, savcıdan, barolardan ve dolayısıyla avukattan ellerini çekerler” dedi.
Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan stajyer Avukat Merve Çelik’e cübbesi giydirilerek ruhsatnamesi verildi. Çelik, Denizli Barosu’nun 835'nci avukatı oldu.