MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde bir grup üniversite öğrencisi, 2 yıl önce Van'da meydana gelen depremde evini kaybedip kışı konteyner kentlerde geçiren ailelere dikkat çekmek için denize girerek, 'Van üşüyor yardım et' yazılı pankart açtı.
Fethiye Sahil Bandı'ndaki eyleme, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman MYO'dan 65 öğrenci katıldı. Ellerinde 'Van üşüyor insanlık uyuyor. Yardım et', 'Biz de üşüyoruz', 'Wan dicemidim bi denk nebe' yazılı Kütçe ve Türkçe dövizlerle sahil bandına gelen üniversite öğrencileri, alkışlarla Van'daki depremzedelerin yaşadığı soruları protesto etti. Eylem sırasında 1 öğrenci, içinde 'Van üşüyor' yazılı boş ayakkabı kutusu taşıdı.
DENİZDE 'VAN ÜŞÜYOR, YARDIM ET' PANKARTI AÇTILAR
Eyleme katılan öğrencilerden 5'i soğuk havaya rağmen elbiselerini çıkartarak, Fethiye Körfezi'nin serin sularına girdi. Ellerinde 'Van üşüyor yardım et' yazılı pankart ve 'Van üşüyor insanlık uyuyor. Yardım et' yazılı dövizlerle kıyıdan yaklaşık 30 metre açılan öğrenciler, 5 dakika boyunca suyun içinde bekledi. Sahilde onları izleyen arkadaşları, alkış ve ıslıklarla destek verdi. Sudan çıkan öğrenciler kurulandıktan sonra, çevre sakinlerinin ikram ettiği çayı içti.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Eylem sırasında Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olası taşkınlığa karşı çevik kuvvet polisleri Akdeniz Caddesi üzerinde hazır bekletildi. Yaklaşık 30 polisin görev aldığı eylemde, herhangi bir taşkınlık olmadı.
'VAN'A SESSİZ KALMAYIN'
Öğrencilerden Bilal Aydın, Van'daki halkın kış koşullarıyla nasıl mücadele ettiğini anlatmak için böyle bir eylem yaptıklarını söyledi. Amaçlarının toplumda duyarlılık yaratmak olduğunu aktaran Aydın, "Yerelde Fethiye, genelde ise Türkiye'nin Van'daki depremzedelerin durumuna duyarlı olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bugün denize girerek bu eylemi yaptık. Vatandaşlarımıza buradan, 'Van'a sessiz kalmayın' diyoruz. İnsanlık uyumasın istiyoruz" diye konuştu.
Halkta duyarlılık yaratmak için soyunup denize girdiklerini anlatan Erhan Bingöl ise, şunları söyledi:
"Su soğuktu. Ancak, Van'daki soğuk kadar değil. Depremzedeler çadırlarda, konteynerlerde susuz ve elektriksiz kalıyor. Bugün bir yolsuzluk davası almış gidiyor. Kimileri paraları götürüyor, kimileri kutularda saklıyor. Ancak Van'daki depremzedeler sadece bir çadırla yetiniyor. Bu böyle kalmamalı."
'111 AİLE KONTEYNERLERDE'
Eylem ardından basına açıklama yapan öğrencilerden Zeynep Özad, şunları kaydetti:
"Van'da depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen 111 ailenin konteynerlerde barınmaya devam ettiği tespit edilmiştir. Bu evlerde halen 232'si çocuk, 453 kişi yaşamaktadır. Ailelerden 65'inin aylık geliri 500 TL, 29'unun 1000 TL'nin altındadır. 60 kişinin kronik rahatsızlığı bulunmaktadır. 8 engelli ve psikoloji desteğe ihtiyaç duyan 52 kişi bulunmaktadır. 31 aile acilen desteklenmelidir. 96 aileden 89'u kira yardımı verilse bile kalıcı konut talebi karşılanmadan konteynerlerden çıkmayacağını belirtmiştir. 4 aydan bu yana kalıcı konut talebiyle konteynerlerde barınmaya devam eden ailelerin baskıya maruz kalarak, elektrikleri kesilerek, ortak yaşam anları kaldırılarak konteyner kentleri terk etmesine dönük uygulamalar kabul edilemez."