Erhan TEKTEN/İSTANBUL,() Kumburgaz'da deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan 5 gencin arama çalışmaları sırasında gençlerin yakınları savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kaybolan gençler Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi'nin yakınları Büyükçekmece Adliyesi'ne gelerek işletme sahipleri ve olayda ihmali olduğunu iddia ettikleri polislerle ilgili suç duyurusunda bulundu.

"BURADA SÖZ KONUSU OLAN 5 CAN. BUNUN DAHA ÖTESİ OLAMAZ"
Büyükçekmece Adliyesi çıkışında açıklama yapan Mikail Çelik'in ağabeyi İsmail Çelik, “Gerekli mercilere suç duyurusunda bulunduk. İsteğimiz bu kişiler hakkında yasal ne yapılması gerekiyorsa, onun yapılmasını talep ettik. İşletmelerle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Yasal prosedür neyse şu anda başlatılmıştır. İlk adımımızı attık bundan sonraki süreç tamamen adalete kalmış bir şeydir. İnanıyorum ki bunlarda bu işin peşini bırakmayacaktır." dedi. Çelik, “ Burada söz konusu olan 5 can. Bunun daha ötesi olamaz. Burada bir ihmal var. Belediyenin, polisin ve aynı zamanda bu işletmenin. En büyük ihmal budur. Bu ihmaller peşi peşine geldiği için 50 saattir bu insanlara ulaşamıyoruz. Müdahale daha önceden olmuş olsaydı biz belki şu anda çocuklarımızı kucaklıyorduk. Tekrar tekrar söylüyorum bu devletin bir başbakan'ı var. Ve Başbakan daha yeni reis-i cumhur oldu. Sesimi duyuyorsa yeni bir reisi cumhur ve başbakan varsa bize yardım göndersin. Donanmanın tüm imkanları kullanılsın. 50 saati geçti hala bulunamıyor." ifadelerini kullandı.

"NEREDEYSE BİR GÜN KAYBIMIZ OLDU"
Yetkililerin olaya geç müdahale ettiğini iddia eden Çelik “Çok geç müdahale edildi. Her şeyle ilgili koordinasyon bozukluğu vardı. Pazartesi saat 10.00'da bu işlemleri başlatıyoruz. Ama saat 4'te başlıyor aramalar. Neredeyse bir gün kaybımız oldu. Sulara kapılan her saat 40 kilometre sürüklediğine göre en az 500 km sürüklemiş insanları nasıl bulacağız?" diye konuştu. Kaybolan gençlerden Mikail

" İLGİSİZLİK VAR. BUNUN NEDENİ YEREL BELEDİYENİN SİYASİ TERCİHİ Mİ ?"
Çelik'in bir diğer yakını Sinan Çelik ise olaya ilgisiz kalındığını, bunun nedeninin yerel belediyenin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) olması olabileceğini iddia etti. Çelik “Aklımızda bu da geçiyor. İşin siyasi boyutunda değiliz. Renk gözetmiyoruz. Fakat buradaki bölge belediyesinin CHP'li olmasından mıdır, AKP'nin buraya el uzatmaması. AKP olsaydı belki bir çok şeyi buraya sefer etmişti. İlgi göremedik. Kendi bastırmamızla bir çok şeyi getirdik buraya." diye tepki gösterdi.

"BU OLAYLA İLGİLİ BAŞKA GÖREN BİLEN VARSA BİZE ULAŞMASINI İSTİYORUZ"
Kumburbaz'daki kaybolan gençlerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Avukat Gamze Sarıyel, olayla ilgili olarak gerek polislerin gerekse deniz bisikleti kiralayan işletmenin büyük bir ihmali var. Polisler olayın gerçekleşmesinden yaklaşık 10-11 saat sonra ancak arama çalışmalarına başlamışlardır. Ailelerin ısrarlı talepleri gözardı edilmiştir. Deniz bisikletini kiralayan işletme sadace iki saatliğine aracın kiralandığını biliyor. Meteorolojinin uyarılarını gözardı ediyor. Onun haricinde can yelekleri yeteri sayıda verilmiyor. 2 saat sonra dönmeyince (kiralama süresi) bu araçların takibi yapılmıyor. Havanın bozmasının ardından ise kurtarma çalışması yapılmadığı gibi ilgili birimlere de bilgi verilmiyor. Vatandaşlardan istediğimiz birşey var. Bir görgü tanığı mevcut bir deniz sürat teknesinin iki deniz bisikletinden birini kurtardığını diğeri kurtarmadığını ve tekrar geri dönmediğini söylüyor. Bu olayla ilgili başka gören bilen varsa bize ulaşmasını istiyoruz" dedi.

(FOTOĞRAF)