Taylan YILDIRIM/İZMİR, () - İZMİRLİ Egemen Atay, ikinci kaptan olarak işe başladığı ve ilk seferine çıktığı kuru yük gemisinde, esrarengiz şekilde ortadan kayboldu. 26 gündür kendisinden haber alınamayan Atay, denizde ve gemi içerisinde günlerce süren aramalara rağmen bulunamadı. Egemen Atay için harakete geçip 'Deniz yürekliler' grubunu kuran Zafer Uzunhan'ın öncülüğündeki denizci arkadaşları, olayın bir an önce aydınlatılması çağrısını yaptığı "Çocuklar babasız kalmasın" klibini hazırladı. Klip, kısa sürede sosyal ağlar üzerinden binlerce kişi tarafından paylaşıldı.
Dünyanın birçok ülkesinde gemilerde görev yapan, ikinci kaptanlığa kadar yükselen 33 yaşındaki Egemen Atay, yeni işe girdiği armatörlük firmasının gemisi olan, Hollanda Antilleri bayrağı çekili 'Tayfa' isimli kuru yük gemisinde çalışmaya başladı. Egemen Atay, geçen 18 Nisan'da Fas'tan Romanya'ya gübre götürülen gemiye İstanbul Kumkapı'da binerek yeni görevine de başlamış oldu. İstanbul'da iki gün süren ikmalin ardından 20 Nisan'da yola çıkan gemide, Atay'ın kayıp olduğu, saat 04.00'te dümeni devralması gerekirken görevine gelmemesi üzerine ortaya çıktı. İstanbul'dan yaklaşık 40 deniz mili uzaktayken, gemi çalışanları ilk olarak Atay'ın kamarasına baktı. Ancak Atay, ne kamarasında ne de geminin ortak kullanım alanlarında bulunamadı. Bunun üzerine gemide acil durum alarmı verildi. Sahil güvenlik ekiplerinin denizdeki aramalarından sonuç alanımadı. Yine Sarıyer açıklarına çekilen gemide, savcılık da araştırma yaptı. Cinayet olasılığına karşı yapılan incelemelerden de bir sonuç alınamadı. Gemideki 5'i Gürcistan, 1'i Azerbaycan uyruklu toplam 15 personelin ifadesine başvuruldu. Ancak gemi çalışanlarının iki gündür kendileriyle birlikte olan Egemen Atay ile bir tartışmalarının olmadığını ve ikili ilişki de henüz yaşamadıklarını söyledikleri öğrenildi. Savcılığın araştırmasında, Egemen Atay'ın son olarak gemi kaptanıyla güverte üzerinde konuştuğu ardından da dinlenmek üzere kamarasına çekildiği belirlendi. Bu arada, Atay'ın odasındaki incelemelerde de, yine yatağının dağınık olduğu ve kaptanlık giysilerini çıkarmış olduğu, üzerinede eşofman altı ile tişörtünü giydiği, ayakkabılarının da yerinde olduğu saptandı. Kayıp kaptanın, cep telefonundan da en son İzmir'deki eşi Sevil Atay ile görüştüğü ortaya çıktı.
ARKADAŞLARI HAREKETE GEÇTİ
Egemen Atay'ın kaybolmasının üzerinden 26 gün geçmesine rağmen bulunmaması üzerine, kaptanı tanımayanların da arasında bulunduğu denizci arkadaşları, 'Deniz yürekliler' grubunu kurdu. Kendisini de yıllarca kaptanlık yapmış olan Zafer Uzunhan'ın öncülüğünde hareket eden denizciler, çalıştıkları gemilerde görev yaptıkları alanlarda, cep telefonlarına Egemen Atay'ın bulunması ve çocuklarının babasız kalmaması gerektiği çağrılarını kaydetti. Ardından bir yerde toplanan bu çağrılar, Uzunhan tarafından video klip haline getirildi. Aynı klipte, Egemen Atay'ın, iki oğlu ve eşinin de görüntüleri de yer aldı. Klip, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden paylaşılmaya başlandı. Kısa sürede binlerce kişi tarafından paylaşılan klipte, Egemen Atay'ın bulunması çağrısı yapıldı.
EŞİNDEN DESTEK GELDİ
Klibin hazırlanmasını sağlayan Zafer Uzunhan, "Yaptığımız tamamen insani bir girişim. Bizler de denizlerde yıllarca çalıştık ve ne tür zorlukları olduğunu biliriz. Bu olayın da aydınlatılması gerekiyor. Bir kaptanının ilk iş gününde kaybolması, çok kolay değil. Bizler belli bir olaya tanık olduğu için kaybolduğu ihtimali üzerine duruyoruz. Ama olayın da unutulmadan aydınlatılması lazım. Bizler de unutturmamak için çabalıyoruz" dedi.
Eşininin bulunması ya da olayın aydınlatılması için hazırlanan klibe katılan Sevil Atay ise, "Eşimin kaybolduğu haberinin gazetelerde yer almasının ardından benimle temasa geçtiler. Ben eşimin bir şekilde bulunmasını bekliyorum. Umudumu koruyorum ama her ne olursa olsun eşim bulunsun" dedi.


TY(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)