TATBİKAT VE GÖSTERİ UÇUŞLARI NEFES KESTİ
Deniz Hava Komutanlığı'ndaki tanıtım toplantısının ardından Donanma Komutanlığı'nın  Gölcük Deniz Üssü'nde TCG Büyükada Gemisi'nde tatbikat gerçekleştirildi. Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında yapılan ikinci milli gemi olan ve geçtiğimiz yıl hizmete alınan TCG Büyükada ile ilgili bilgi veren Deniz Binbaşı Ali Tuna Baysal şunları söyledi:
"Taşıdığı nitelikler, dünyada sadece sayılı ülkelerin sahip olduğu dizaynı ve cihazları tamamıyla Türk mühendis ve işçilerin yaptığı TCG Büyükada bir çok özelliğe sahip. Halk arasında hayalet gemi özelliğine sahiptir. Milli Gemimiz varlık ve sancak göstererek caydırıcılık sağlamak, etkin ve kesintisiz keşif, gözetleme ve karakol görevlerini gerçekleştirmek, denizde terörist faliyetlerini takip ederek önlemek, arama kurtarma görevleri icra etmek ve muhasamatta kritik üs ve yaklaşma sularında denizaltı savunma harbi ve su üstü karkolları tesis ederek hedefleri teşhis ve imha etmek ayrıca harekat alanında deniz kontrolünü sağlayacak deniz ve hava unsurları ile koordineli haraket icra etmektir." 
'MARMARA DENİZİ'NDE KEŞİF UÇUŞU'
Bu tatbikatta, senaryo gereği Deniz Karakol Uçaklarının Suüstü Harbi Görev Fonksiyonu olan keşif harekatı kapsamında Cengiz Topel Havaalanından kalkan bir Deniz Karakol Uçağı senaryo gereği Karamürsel açıklarında keşif harekatı yaparak tespit ettiği temasları TCG Büyükada’ya aktardı. Elektronik sistemler üzerinden sağlanan bu aktarım TCG Büyükada’nın savaş Harekat Merkezi’nden takip edildi.
'DENİZ KARAKOL UÇAĞI YANILTICI FİŞEK ATTI'
Yine senaryo gereği CN-235 Deniz Karakol uçağı tarafından tehdit Güdümlü Mermilere karşı, “Uçak Kendini Koruma Sistemi” kapsamında FLARE (Yanıltıcı Fişek) atışı gerçekleştirdi.
SONOBOYLAR PARAŞÜTLE DENİZE ATILDI
Denizaltı Savunma Harekatı kapsamında CN-235 Deniz Karakol uçağı tarafından küçük boy sonar cihazları ‘Sonoboy’ paraşüt yardımıyla hasar almadan denize indirildi. Suya inen Sonoboylar büyük bir kısmı sualtında kalarak denizaltıyı bulmak üzere ses sinyallerden faydalanırken radyo antenlerinin bulunduğu küçük bir kısmı ise su üzerinde kalarak deniz altından elde edilen bilgileri uçağa iletti. Aynı anda bir çok Sonoboy döşenerek büyük bir bölge tarama yapıldı.
TORPİDO ATILDI
Ardından Sonoboylar yardımıyla yeri tespit edilen denizaltıya Deniz Karakol uçağından üzerinde patlayıcı harp başlığı ve tahrik sistemi bulunduran sualtı silahı torpidolar atıldı. Çevre şartları ve hedef tipine göre atılan torpido denizaltıya isabet etti. Hasar alan denizaltı yüzeye çıktı. Deniz Karakol uçağı hasar alan denizaltının hasar tesipitini yaparak TCG Büyükada gemisine rapor etti.
KAZAZEDE CAN SALI İLE KURTARILDI
Senaryo geri denizde bir kazazedenin ihbarını alan Deniz Karakol uçakları yer tespitini yaptıktan sonra kazazedeyi bularak parüşütle denize can salı bıraktı. Daha sonra yüzerek can salına çıkan kazazedeye helikopterden bir kurtarma personeli inerek kazazede helikoptere alarak en yakın sağlık birimine ulaştırdı.

EA(MB/COŞ) (FOTOĞRAFLI)