NATO Daimi Deniz Görev Grubu kapsamında, 3.5 ay Aden Körfezi, Somali açıkları ve Arap Denizi mücavir bölgelerinde deniz haydutluğu ile mücadeleye katılacak olan TCG Gelibolu Fırkateyni, törenle uğurlandı. Geminin ayrılışı sırasında uğurlamaya gelen aileler duygusal anlar yaşadı.
TCG Gelibolu Fırkateyni’nin uğurlanması için Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda düzenlenen törene, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, TCG Gelibolu Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Olcay Yüksel ile göreve giden askerlerin aileleri katıldı. Su Altı Taarruz (SAT) ve Su Altı Savunma (SAS) timlerinin de aralarında bulunduğu toplam 212 personel 'Sizinle gurur duyuyoruz', 'Pruvanız neta olsun' pankartlarıyla uğurlandı. Gemideki askerlerin aileleri ve yakınları duygusal anlar yaşayıp, geminin ardından uzun süre el salladı.
Fırkateynin denize açılmasından önce konuşan Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin, deniz haydutluğu ile mücadele kapsamında halen bölgede NATO, AB, ABD liderliğindeki Deniz Görev Kuvvetleri ile milli kontrolde harekat eden deniz görev grupları ve gemilerinin görev yaptığını söyledi. Tuğamiral Çetin, göreve gidecek fırkateyndeki askerlere de seslenerek, dünya barış ve güvenliğine bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan ve birçok barışı destekleme harekatında fiilen yer alan Türkiye Cumhuriyeti, deniz haydutluğu faaliyetlerinin önlenmesine de kayıtsız kalmadığını vurguladı. Çetin, “Bu kapsamda 4 aylık görev için yola çıkan TCG Gelibolu personeli, ne mutlu size ki o sularda Türk sancağını dolaştırma şansını elde ettiniz. Sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünya barış ve istiktarına da katkı sağlayacak bu ayrıcalıklı görev de yolunuz açık, pruvanız neta, denizleriniz sakin, başarılarınız daim olsun” dedi.
Aden Körfezi'nde Türk bayrağını dalgalandırmanın kendisi ve personeli için gurur kaynağı olduğunu belirten TCG Gelibolu Fırkateyni Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Olcay Yüksel ise görev arkadaşlarına hitap ederek “Tarihi bir görev öncesinde hepinizin gözlerinde görev bilinci, deniz aşkı ve özlemiyle bu göreve seçilmenin haklı gururunu gösteren o ışıltıyı görüyorum. Bu görevi de üstün başarı ile tamamlayıp salimen üssümüze döneceğimizden hiçbir şüphem yoktur” diye konuştu.
TCG Gelibolu, 12 günlük seyirin ardından halen Somali’de görev yapan TCG Göksu’dan görevi devralacak.