DENİZ Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Hakkari'deki Gençlik Köprüsü'nde Mersin 68’liler Derneği üyeleri tarafından anıldı.

Mersin 68'liler Derneği üyesi 30 kişi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin 42'inci yıldönümü anma etkinliği nedeniyle Hakkari'ye geldi. Depin mevkiinde BDP Gençlik Meclisi üyeleri tarafından karşılanan dernek üyeleri, Zap Deresi üzerine Deniz Gezmiş ve arkadaşları tarafından yapılan Devrimci Gençlik Köprüsü'ne geldi. Burada fotoğraf çektiren dernek üyeleri adına açıklama yapan Mersin 68'liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, bu bölgelere geldiklerinde gözlerinin yaşardığını söyledi. Kapıkıran, "Bunun nedeni Kürdistan dağlarının Türkiye devrim mücadelesine açtığı kucak ve direnişe verdiği kesintisiz güçtür. Zirvelerini, zulme karşı direnen yürekli yiğitlere yol eden bu dağlar, zalimlere karşı her zaman geçilmez, ulaşılmaz oldu. Cehennem misali ateşe döndü, kar boran, taş oldu, başlarına yağdı. Bu coğrafyanın haysiyetli duruşuna, özellikle son çeyrek yüzyılda destan yazan özgürlük savaşçılarına sahip çıkmak, ona layık olabilmek, hepimizin ahlaki ve politik borcudur. Deniz Gezmiş ve arkadaşları, yıllar önce bu borcu ödemek için yollara düştüler. 46 yıl önce başlatılan bu yolculuk bu dağlarda umuda dönüştü. Bilmenizi isteriz ki, yüzümüz hep size dönüktü" dedi.

BARIŞ SÜRECİNE HERKES DESTEK VERMELİ'

Barış sürecine herkesin destek vermesini isteyen Hasan Kapıkıran, "Başkan Abdullah Öcalan'ın İmralı cehenneminde tüm olmusuzluklara rağmen yürüttüğü görüşmeler istenilen düzeye ulaşmadı. Bu konuda pratik adımlar hızla atılmalı, barışın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Kalekol, hendek ve benzeri uygulamalar ters yöndedir. İnsanlığa karşı işlenen suçlar devletin sorumluluğundadır. Biz 68'liler, ana başlıklarıyla değindiğimiz bu sürecin her safhasında, görev ve sorumluluk almaya hazırız. Bu çağrımız barıştan yana olan herkesedir. Ya toplumsal mütabakat ya da halkların kendi çözüm iradesi ve özgürlük inşası. Her iki yol da halklarımız açısından kazanımdır. Geldiğimiz bu yol ayrımında tercihimiz Türkiye halklarının ortak yaşam projesidir" dedi.

Açıklamanın ardından yakılan ateş etrafında şarkılar eşliğinde halay çeken dernek üyeleri Hakkari'den ayrıldı.

BD(FE/SSA) (FOTOĞRAFLI)