ADANA'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından AB'ye uyumlu düzenlenen, 'Deney Hayvanları Kullanım Kursu' başladı.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvan Deneyleri Etik Kurulu Sertifika Programı çerçevesinde düzenlenen ve 80 saat süren kursa, çeşitli kentlerden bilim insanları katılıyor. Kursun 40 saatinin eğitim, 40 saatinin ise pratik olduğunu belirten Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kenan Dağlıoğlu, eğitime diş hekimlerinden, biyologlara kadar çeşitli fakültelerden başvuru olduğunu belirtti. Böyle bir kurstan eğitim almayanların, deney hayvanlarıyla çalışma yapamayacağını belirten Dağlıoğlu, "Ülkemizde 2006 yılında AB uyum yasası çerçevesinde adapte olmaya çalıştığımız deney hayvanları ile ilgili standartlar son yıllarda giderek arttı. Bu minik canlılar üzerindeki çalışmaların bir standart haline getirilmesi ve onlarında ağrı duymadan çalışmalara katkıda bulunmaları amacıyla bu tür organizasyonlar yapılmaya başlandı" dedi.
DOMUZLA DENEY YAPABİLEN TEK MERKEZ
ÇÜ Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Türkiye'de domuzla deney yapabilen tek merkez olduğunu belirten Kenan Dağlıoğlu şöyle konuştu:
"Kursiyer arkadaşlarımız Türkiye'nin çeşitli kentlerinden geldi. Bu eğitimin sonunda pratik olarak el becerilerini arttıracaklar. Çalışmalarımızda kullandığımız fare ve tavşan insan fizyolojisine çok yakın olmakla beraber, çok daha tercih edilen hayvanlardan biride domuzdur. Merkezimiz Türkiye'de domuzların deneylerde kullanıldığı tek merkezdir. Domuzların deneylerde kullanılması uluslararası alanlarda ilgiyle karşılanmaktadır."