BABALAR DA GÖRÜŞMEDEN UMUTLU AYRILDI
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın annelerden sonra görüştüğü babalar da görüşmeyi olumlu değerlendirdi. Babalar adına konuşan Selami Eren, oturma eylemine devam edip etmeyeceklerine aileler olarak kendi aralarında yapacakları görüşmeden sonra karar vereceklerini ve kararlarını akşam saatlerinde kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.
Selami Eren, gerçekleştirdikleri eylemin amacına ulaştığını ve vermek istedikleri barış mesajının ilgili yerlere iletilme sözü aldıklarını belirterek, "Sayın Demirtaş sorunun çözümü için Kandil ve İmralı ile görüşeceklerini bize söyledi. Biz barış istediğimizi sadece bizim değil bütün çocukların dağdan inmesini arzuladığımızı söyledik. Olumlu bir görüşme oldu" dedi.
BDP il binasına dün saldırdığına dair haber aldıklarını kendilerinin bunlarla bir ilgisi olmadığını belirten Selami Eren, "Biz ilk günden beri barışçıl mesajlarla eylem yapıyoruz. Bize destek vereceklere her zaman kapamız açıktır. Ama bizim üzerimizden rant sağlayacakları istemiyoruz. Gerekirse Ankara'ya gidip bütün partilerle görüşürüz. Ancak özellikle CHP ve MHP'nin barış konusunda, politikalarını bilmek istiyoruz. Bu konuda projeleri olmadığı gibi zaman zaman bazı çıkışlar yapmaktadırlar. Sayın Demirtaş, bizi Başbakan'ın dün Meclis'te yaptığı konuşmadan önce arayıp görüşeceğini söylemişti" diye konuştu.
"ÇOCUKLARIN GERİ GETİRİLMESİ İÇİN SAVAŞ İSTEMİYORUZ"
Eylemleri süresince Başbakan Erdoğan'ın, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın ve dün PKK'nın yaptığı açıklamaların çok sert olduğunu da söyleyen Selami Eren, "Biz barış ve çözüm istiyoruz. Çocuklarımızın gönderilmesini istiyoruz. Bunun siyasete alet edilmemesini istiyoruz. Sayın Başbakan çocuklar gönderilmez ise B ve C planlarımız var diyor. Yani çocukların geri getirilmesi için savaş olacaksa bunu istemiyoruz" dedi.
Eren, eylemi neden belediye önünde yaptıkları ile ilgili bir soruya ise, "Dinimizi göre Allah'ın evi Kabedir, halkın evi ise halkın oyları ile seçilen kurum olan beledriye olduğu için burada eylem yaptık. Belediye isteseydi zabıtalarla eylemimize engelleyebilirdi. Ama onlar da demokratik olgunluk göstererek bize karışmadılar" dedi.
DAĞKAPI'DAKİ EYLEME 1 AİLE DAHA KATILDI
Belediye önünde oturma eylemi yapan ailelerin eylemi sürerken, dün BDP Diyarbakır il binasına giderek gerginlik çıkmasına neden olan iki ailenin Dağkapı Meydanı'nda yaptığı oturma eylemine bugün bir aile daha katıldı.
Dağkapı Meydanı'ndaki eylemlerini sürdüren PKK'nın elinde olan ikisi de 15 yaşındaki kuzenler Ö.Ç. ile B.Ç'nin anneleri Halime Çetiner ve Saniye Çetiner, Demirtaş'ın kendilerini görüşmeye çağırmadığını söyledi.  Halime Çetiner, "Onlar bizim ayağımıza gelsin, biraz o Meclis'te kalmak istiyorsa kendisi gelsin bizimle görüşsün. Oy zamanlarında geliyor bizimle konuşuyor, şimdide gelsin. İşleri düştüğünde ayağımıza geliyorlar. Kötü günümde de gelsin benimle gelsin konuşsun, iyi günümde herkes yanımdadır. Kötü günümde de yanımda olsun. Ben mecbur değilim gidip orada onunla konuşmaya o mecburdur" dedi.
B.Ç.'nin annesi Saniye Çetiner de hiç kimsenin gelip kendileri ile görüşmediğini belirterek, "Geliyorlarsa şimdi gelsinler. Ben oğlumu kaybettikten sonra gelmesinler. Ben şuan da istiyorum. Hiç bir yetkili gelip bana sormadı senin derdin nedir diye? Benim eşim fenalaştı şuanda hastanede ben bir oğlumu verdim, kocamıdamı vereceğim üstlerine. Diğer çocuğumudamı vereceğim benim çocuğum benimle konuşmuyor" dedi.
Çetiner ailesinin eylemine bugün 15 yaşındaki oğlu S.O.'dan haber almayan Cemile Oturmak da katıldı. Dağkapı Meydanı'ndaki eylem yapan anneleri daha önce tanıdığı için buradaki eyleme katıldığını belirten Oturmak, "Oğlum okul okumuyor. 6 gün önce bir iş görüşmesine gitmek üzere evden çıktı. O günden sonra kendisinden bir daha haber alamadık. Burada eylem yapan anneler benim eski komşum. Ben de onların yanına geldim. Oğlumun da onların elinde olduğunu düşünüyorum "dedi.
"BİZE BDP'DE SALDIRDILAR"
Ö.Ç.'nin annesi Halime Çetiner 5 yaşındaki oğlunun ağabeyini istediğini belirterek, "Oğluma sarılmak istedim bana arkasını döndü. Bana 'Ben ağabeyimi istiyorum' diyor. Ağabeyine çok bağlıydı" dedi. Kimsenin kendilerine dertlerinin ne olduğunu sormadığını, dün gittikleri BDP il binasında saldırıya uğradıklarını söyleyen Halime Çetiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bize dün BDP il binasında saldırı yapıldı. Orada bir gece kaldık, provokasyon olsun diye bize herşey yaptılar. Bıyık altında gülmeler, dalga geçmeler. Çocuğunuzu biz göndermişiz, 'Gidin Lice'den arkadaşlardan alın gelin' dediler bize. Koridorlarda gidip gelip şarkı söylediler. Bizim yanımızda bu hareketleri yapmaları yanlıştı. Bizim içimiz yanmış. Bize iftira ettiler. Biz 3 kadın yukarıda kalıyorduk onlara ne yapabilirdik. Biz oranın mescidinde sabaha kadar ağlıyorduk, onlara karşı hiç bir üslubumuzu bozmadık, terbiyesiz bir hareketimiz olmadı. Bunu bizlere yapmaları yanlıştı. Çocuğumuzu onların götürdüğünü biliyoruz."

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () -

CA,SS(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)