BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kaset siyasetinin kendi siyasetleri olmadığını, AK Parti'yi sandığa gömmek için kasete ihtiyaçları olmadığını belirterek, "AKP ve cemaatten medet umarak siyaset yapmıyoruz. Kasetler ve yolsuzluklar arasında, tercih yapmayacağız. Biz kendi demokratik mücadelemizi vereceğiz" dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yerel seçim mitinglerinin ilkini Diyarbakır'ın Eğil İlçesi'nde düzenledi. Sağanak yağmur altında meydanda toplanan yaklaşık 3 bin partiliye seslenen Demirtaş, Türkiye'deki siyaset algısı ve anlayışını değiştirmek için siyasete girdiklerini, halkın oyuyla milletvekili ve belediye başkanı seçilen kişilerin, halkın ağası ve paşası değil, hizmetkarı olması gerektiğini belirterek, "İnsanları tek tek sıraya koyup, ellerini öptürerek, havaalanlarından şehre giriyorlar. Biz bir utancı siliyoruz. Öyle vekil oldun diye halka elini öptüremezsin. Şimdi kendilerini karşılamak için havaalanlarında gelenlere para dağıtıyorlar. Bu halk onurlu bir direniş göstererek, onurluca yaşıyor. Bu halka ellerini öptürerek aldıkları ihale ve yolsuzluklarla ceplerini dolduruyorlar. Bunların devri bitti halk devri başladı. Biz bu halka karşı borçluyuz ve mahcubuz. Canını veren, zulüm gören, işkence ve baskılara rağmen bugünlere, bizleri taşıyan halka ne versek azdır" dedi.
Demirtaş, AK Parti ve cemaat arasında yaşanan çatışmaya değinerek, "AK Parti'nin anlayışı ve cemaatin pislikleri teşhir oldu. Kaset siyaseti bizim siyasetimiz değil. AK Parti'yi sandığa gömmek için sandığa ihtiyacımız yok. AKP ve cemaatten medet umarak siyaset yapmıyoruz. Kasetler ve yolsuzluklar arasında tercih yapmayacağız. Biz kendi demokratik halk mücadelemizi vereceğiz" diye konuştu.
Mitinge katılan vatandaşlara seslenen Demirtaş, AK Parti'ye verilen her oyun Uludere'de 34 canı alan anlayışa destek vermek anlamına geldiğini öne sürerek, "AK Parti'ye verilen her oy, panzerlerden gaz yemek, coplanmak, ayakkabı kutularıyla çalıp, çırpmaya destek vermiş olursunuz. Bu topraklar yolsuzluğu, hırsızlığı ve paraleli de bağrına basın topraklar değil, bu topraklarda hırsızlığa ve alçaklığa asla yol vermediniz" dedi. Demirtaş, çözüm ve barış sürecine de değinerek şöyle konuştu:
"Gerillası, polisi, askeri, candır, cigerdir. Hepsi bu halkın çocuklarıdır. O nedenle barış politikalarını destekliyoruz. Çok şükür dağlarımızda kurşun sesi gelmedi. Çatışmalara bağlı bir canımızı yitirmedik. Süreçle belki 5 bin gencin ölümünü engelledik. Biz barış dedikçe, birileri bizi AK Parti'yi desteklemekle suçluyor. Vicdansızlar; bu dağlarda sizin çocuklarınız ölmüyor mu? Sen Edirne ve Kırklareli'nden gençleri gönderip bu dağlarda ölmesine sebep oluyorsun. Sonra şehit oldu diye ailesinin sırtını sıvazlıyorsun. Sen bunu yaparak, kendi çocuğuna çelik kasalara paralar koyarak sağlayamayacaksınız. Halk barış istiyor. Sen istemiyorsun. AKP de zaten bunun gereğini yapmıyor. MHP ve CHP oturup ellerini ovuşturarak, 'ne zaman savaş çıkacak' diye bekliyorlar. Bu güne kadar ne CHP, ne de MHP lideri bir yıldır gençler ölmedi, 'ne mutlu bize' diyemediler. Başbakan Erdoğan ise, meydan meydan dolaşıp, barışı sağladığını söylüyor. Ben buradan sesleniyorum, bu barışı henüz sağlamış değilsiniz. Tek başına da sağlayamazsın sen, el ele vermemiz gerekir. Barış politikasını sağlama bağlamazsan bu halk seni sandığa gömer."
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak ise, mitingde Demirtaş'tan önce yaptığı konuşmada, AK Parti'nin hizmetle bir ilgisinin olmadığını öne sürüp, "Onlar ancak çaldıkları paraları sayıyorlar. Bizim dönemimize Eğil'in içme suyu ve kanalizasyon sorununu çözdük. Bu yıl da arıtma tesisinin temelini atacağız" dedi. Demirtaş, Eğil'deki mitingden sonra Dicle İlçesi'ne hareket etti.

FA,BB(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)