DEMİRTAŞ, AİHM KARARINI DEĞERLENDİRDİ
Hakkari'de bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM'in Abdullah Öcalan ile ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Demirtaş, AİHM'in ihlal tespit etiğini belirterek şunları söyledi:
"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, sayın Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuruyla ilgili karar bugün açıklandı. Tabi kararda önemli tespitler var. Birincisi sayın Öcalan'ın ömür boyu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla hapishanede tutulmuş olmasını, bir ihlal olarak tespit etmişler. Yani şartlı tahliye imkanı, mutlaka hükümetin bir yasal ilişkiyle tanıması gerekiyor. AiHM'in sözleşmesi gereğince de bir kişiyi ölene kadar hapiste tutamazsınız. Mutlaka tahliye olacağı günü bir müddetnameyle belirtmesi gerekiyor. Sonsuza kadar, ölene kadar verilen bir hapis cezasını AiHM bir ihlal tespiti yapmış. Ayrıca İmralı koşullarının da AiHM'in 3'üncü maddesine ilişkin yasağına aykırı olarak değerlendirmiş. Yani oradaki uygulamayı işkence olarak tarif etmiş. Türkiye'nin bu koşullarda artık yeni düzenleme yapmalısı gerekir. AiHM kararlarını uygulamak hükümetin ve bakanlar kurulunun görevidir. Anayasa gereğince de hükümetin bunları yapması gerekir. 3 ay içerisinde bu kararların uygulamaya geçmesi lazım. Aksi takdirde AİHM konuyu gündemine alır. Dolayısıyla seçimden sonra hızlı bir şekilde İmralı ile ilgili hükümetin ne yapacağı ile ilgili insan hakları kararını uygun gündemine alması gerekir."
"HÜKÜMET DİKKATE ALMAK ZORUNDA"
Demirtaş, bir gazetecinin "Parti olarak bu kararlarla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusuna da "Parti olarak değil de sayın Öcalan'ın avukatlarının yapacağı bir durumdur. Hükümet bu kararları uygulamaz ve göremezden gelirse, avukatların bireysel olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakları var. Buradan da ihlal kararı çıkabilir. Hükümet tüm banları dikkate almak durumundadır" diye konuştu.
Selahattin Demirtaş, KCK tutuklularını tahliye edilmesine ilişkin soruya ise şu karşılığı verdi:
"14 Nisan'da arkadaşlarımızın 5 yılları doluyor. 14 Nisan'dan sonra özellikle ilk tutuklanan gurubun bir gün bile tutuklu kalmamaları gerekiyor. Hakimler, arkadaşlarımızı bir ay daha yatırmak için kin ve nefretle yaklaşıyor. Arkadaşlarımız sadece tahliye olmak için kendi ilkelerinden taviz verecek kişiler değil. Aslanlar gibi cezalarını yattılar, bedelini ödediler ve hükümetin hiç bir şekilde lütfuna, minnetleri de kalmadı. Zaten tahliye olacaklar. Bu hükümetin bir armağanı ve bir hediyesi olmayacak. Ya da bu mahkemelerin bir hediyesi olmayacak. Arkadaşlarımız cezalarını bitirdiklerinde zaten tahliye olacaklar."

BD(FE/ESM) (FOTOĞRAFLI)