Ferah IŞIK/DENİZLİ, ()- DENİZLİLİ profesör, yazar ve emekli öğretim üyesi Mehmet Hatipoğlu, 'Denizli Vak'ası ve Sındırgılı Süreyya'nın Anıları' kitabını yayımladı. Prof. Dr. Mehmet Hatipoğlu, Demirci Mehmet Efe'nin Yunan ve İtalyanlarla işbirliği yapanları öldürdüğünü iddia etti. Gazi Üniversitesi Tıph Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Hatipoğlu, kitabının tanıtım toplantısını Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenledi. Hatipoğlu, 1920 yılında Denizli'de Demirci Mehmet Efe'nin yaptığı ve tarihe 'Denizli Vak'ası' diye geçen katliamda, Padişah ve saltanattan yana tavır alıp, Yunan ve İtalyanlarla işbirliği yapan, Kuvay-ı Milliye hareketine karşı çıkan 69 Denizlilinin Demirci Mehmet Efe tarafından öldürüldüğünü söyledi. Denizli'nin Demirci Mehmet Efe katliamıyla yüzleşmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Mehmet Hatipoğlu, olayın yıllardır gizlendiğini, gerçeklerin araştırılıp kamuoyuna açıklanmadığı için de günümüzde bile Denizlililerin Demirci Mehmet Efe'den nefret ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Hatipoğlu, Demirci Mehmet Efe'nin cahil ancak, Kuvay-ı Milliye hareketinin en büyük komutanlarından biri olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Denizli, 1920 yılındaki katliam ile yüzleşmelidir. İzmir'de ilk kurşun atılmadan önce Denizli'de Kuvay-ı Milliye hareketi başladı. Bu nedenle Denizli işgal edilmedi. Nazilli işgal edildiğinde, Demirci Mehmet Efe, Denizli'de karargah kurdu. O yıllarda Denizli'de 3 bin 500 Denizlili Rum yaşıyordu. Bu kesim, Denizli'nin zengin yerlileri ile işbirliği yaptı. Padişah ve saltanattan yana tavır aldılar. Bir bölümü Rum, bir bölümü de İtalyanlarla işbirliği yapma derdine düştü. Bu sırada, Denizli'ye Yunan bayrağı bile asıldı. Denizli'de Kuvay-ı Milliye hareketini başlatan Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Demirci Mehmet Efe'den yardım istedi. Kuvay-ı Milliye hareketine karşı olan gruplar, Demirci Mehmet Efe'nin en yakın adamı Sökeli Mehmet Efe ile iki kızanını pusu kurup öldürdü. Bunun üzerine sinirlenen Demirci Efe, Denizli'ye yakacağını açıklayıp, 69 kişiyi idam ettirdi, katliam yaptı. Katliam savunulamaz ama o günkü koşullarda hoşgörülmüş."
Prof. Dr. Hatipoğlu, yaşanan bu olay nedeniyle Denizli'nin Demirci Mehmet Efe'ye soğuk baktığını sözlerine ekleyerek, şöyle konuştu:
"Yazdığım kitap Denizli tarihiyle ilgili önemli bir eksikliği dolduruyor. Denizli, Demirci Mehmet Efe katliamıyla yüzleşsin. Tarihçiler de adeta üstü kapatılan ve hiç gündeme getirilmeyen Denizli Vak'ası diye bilinen olayı daha kapsamlı araştırmalıdır. Yazdığım kitap yakın tarihin en önemil olaylarından birine ışık tutuyor."

FI(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)