DENİZLİ Genç İş Adamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Melek Sözkesen, Soma maden faciasıyla ilgili yaptığı açıklamada, ucuz işgücü hevesinin taşeronluğu da beraberinde getirdiğini söyledi.
DEGİAD Başkanı Melek Sözkesen, taşeronluk sisteminin, işçilerin bedenlerini, emeklerini yok sayan bir sistem olduğunu belirterek ucuz işgücü hevesinin, iş dünyasına kara bir leke gibi taşeronluk sistemini soktuğunu kaydetti. İşgücü maliyetini düşürmek, ucuz işgücü kullanmak ve rekabet şansı yaratmak amacının, yakında işsizliği arttıracağını savunan Sözkesen, memleketin işçisinin kendisini bir sedye örtüsünden daha değersiz hissettiğini söyleyerek, "Şahane atılımlar peşinde koşan, IMF'ye borcunu kapatan, ekonomide enflasyon canavarını alteden, ihracat başarılarıyla övünen memleketimizin işçisi, neden ekonomik ve sosyal donatısı yüksek bir yaşamdan mahrum bırakılıyor. Madem Türkiye her alanda gelişmişlik düzeyini çok yükseltti, neden maden kazalarında 1800'lü yılların sonu, 1900'lü yılların başından verilen örneklerle kıyaslanıyoruz? Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütü'nün sözleşmesini imzalamayan üç ülke arasında yer almasını kim izah edecek? Bugüne dek sözleşmeyi imzalayan 28 ülkeden arta kalan Pakiskan ve Afganistan'la aynı yere adımızı yazdırmanın utancını kim silecek" dedi.
Soma Maden Ocağı'nda kaçış odalarının yeteriz olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Melek Sözkesen, denetlemelerin sözde denetleme olduğunu ileri sürerek işçilerin yeterli bir ön eğitimden geçirilmediğini kaydetti. Madende kazalara karşı kullanılacak yeterli teknolojik donanımın da bulunmadığını sözlerine ekleyen Sözkesen "Göçük engelleyecek tavanların ahşap olduğu bile ortaya çıkmıştır. Maden ocağı işletmecisi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın, olası kazada işçilerin madende 15-20 gün kalabilecekleri vurgusunun hayal olduğunu anladık. Şimdi savcılık soruşturmasını, nefesimizi tutup bekliyoruz. İstifa mekanizması dediğimiz uygulamayı sadece demokrasi kültürüyle değil, insani erdemle de açıklayabiliriz. Bu sebeple sorumluların derhal işgal ettikleri makamdan uzaklaşmaları gerekir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yüzlerce kez örneğini yaşadığımız üzere bizim ülkemizde de sorumluların sahneden inmeleri gerekir" diye konuştu.

FI (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)