DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, kaçak ve kayıp elektrik kullanımının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 73'lerde olduğunu açıkladı. Yılmaz, "Bölgemizde ağırlıklı olarak tarım sektöründe tüketilen elektrik enerjisi ki bunun 4 milyar kw saatin üzerinde olduğunu biliyoruz. Yaklaşık yüzde 90-95'lik kısmını kontrol edemiyoruz. Yani tarımsal sulamadaki elektriğin en az yüzde 90'ı kaçak olarak kullanılmakta. Bu sürdürülebilir bir durum değil" dedi.
Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'a elektrik veren DEDAŞ'ın Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Diyarbakır'da düzenlediği basın toplantıda, bölgede yaşanan kaçak elektrik kullanımının büyük bir bölümünün tarımsal sulamayla kullanıldığını söyledi. 2013 yılında bölgede 19 milyar 250 milyon KW saat elektriğin tüketimi yapıldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ancak biz bunun tamamını tahakkuk edemedik, satışa dönüştüremedik. Ve bölgemizde yüzde 70'lerin üzerinde şuanda bu rakamlar yüzde 73 civarında bir kayıp kaçak söz konusu. Bu rakam çok ciddi bir boyutlarda ve ülke genelindeki kayıp kaçağın bir kısmını teşkil etmektedir. Geçen yılki Atatürk, Keban ve Karakaya'nın tüketimi yaklaşık bu mertebede oda 19 milyar kv saat civarında ve bu üretimin tamamı bizim dağıtım yaptığımız görev bölgesindeki illerde tüketilmektedir. Bölgemizde ağırlıklı olarak tarım sektöründe tüketilen elektrik enerjisi ki, bunun 4 milyar kw saatin üzerinde olduğunu biliyoruz. Yaklaşık yüzde 90-95'lik kısmını kontrol edemiyoruz. Yani tarımsal sulamadaki elektriğin en az yüzde 90'ı kaçak olarak kullanılmakta. Bu çok da sürdürülebilir bir durum değil. Muhakkak ki bölgede çiftçilik yapan vatandaşlarımız, çiftçilikteki artı maliyetleri nedeniyle elektrik enerjisini ödeme güçlerinin olduklarını ve ödemede güçlük çektiklerini ifade ettiler. Ama bizim de bedelsiz olarak elektrik enerjisini verme gibi bir gücümüz olamaz. Bu nedenle özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisine ve çiftçilikle meşgul olan vatandaşlarımıza büyük fırsatlar kolaylıklar sınmak için uzun zamandır çalışıyoruz. Malumuz Türkiye'de şuanda elektrik piyasası tamamen serbestleşti."
ÇİFTÇİLERE KAMPANYA
DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, ödeme güçlüğü çeken çiftçilere ve tarımsal sulama alanında kayıp kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla çalışmalar yaptıklarını ve çiftçilere kampanya başlatacaklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Alternatif bir şekilde çiftçimizin karşısına çıkacağız. Elektrik aboneliği almak isteyen, sayaç taktırmak isteyen böyle bir talepte bulunan çiftçilerimizin süratle abonelik işlemlerini iptal edip esas tahakkuklarını yapmak ve bu tahakkuklarla da ciddi indirimler yapmak istiyoruz. Buna yanaşmayan çiftçimize ise dönüm bazlı bir hesaplama yaptık. Her 100 dönüm başına belli bir ücret tahakkuk ettirerek pamuk ve buğday çiftçilerine sezonluk 9 bin TL ücret almayı, başka ürünlerinde için de ekstra 2 bin TL'lik bir kampanya başlattık. Netice itibariyle çiftçilerimiz hangisini tercih ederlerse birinci tercihi seçmelerini istiyoruz. Çünkü elektrik enerjisi malumunuz olduğu üzere elektrik sayaçları ölçülür. Kilovat saat üzerine satış yapılır."
'GEÇMİŞTEKİ YANLIŞLARI TELEFİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ'
DEDAŞ Genel Müdürü Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtlardan, geçmişte hatalar yapılmadığına değinerek, şöyle konuştu:
"Geçmişte yapılan yanlışları şu anda bizler telafi etmeye çalışıyoruz. Bu da çok büyük bir sayı olduğu için karşımızda abonesiz olarak da bugün ve yarın çözmek çok basit bir konu değil. Biz sahada şu anda yüklenici eliyle çalışma yapmakta bile zorlanıyoruz. Mesela sahadaki tüm şebekelerimizi sayısal ortama aktarmak istiyoruz. Coğrafi bilgi sistemine aktarmak istiyoruz. Sahada dolaşan arkadaşlarımıza, özellikle tarımsal sulama yapan çiftçilerimizle, iş yapan elemanlarımız sahadan çekilmek zorunda kalıyorlar. Böyle bir yapı içerisinde mücadelemizin zorluğunu sizde taktir edersiniz. Bizim mevcut şebekelerimizi bilgi sistemine aktarmamız bölgedeki elektrik alt yapısını kuvvetlendirmesine yönelik iyileştirmesine yönelik çalışmalarda bizim elimizi güçlendirecek. Önümüzü gösterecek, çeşitli projeksiyonları yapmamızı sağlayacak unsurların başında gelen çalışmadır. Sahada kaç trafomuzun, kaç direğimizin olduğunu bilemezsek önümüzü görme şansımız yok. Sahada çalışan elemanlarımız değişmek zorunda kalıyor bir şekilde o nedenle onları sahada çalıştırmakta zorlanıyoruz. Esas sıkıntımız bu. Yoksa kısa sürede çözümlenecek sorunlarıdır."
Bölgede aşağı yukarı 152 bin çiftçinin olduğunu belirten Yılmaz, "Kuyu sayısının sağlıklı olmamakla birlikte bir takım devletin verilerinden faydalanılarak verileri çakıştırtarak aşağı yukarı 45-50 bin civarında kuyu olduğunu tahmin ediyoruz. Ama bu sayılar çok net ve sağlıklı rakamlar değil. Bunların çoğu DSİ tarafından da ruhsatlandırılmış, ancak birçoğu DSİ kayıtlarında bulunmuyor. Kaçak kullanımının getirdiği büyük bir sorun çevresel bozucu etkileri ve ekolojik dengelerin bozulması üzülerek ifade etmek durumundayım ki kaçak elektrik çok israflı bir şekilde tüketiliyor. İhtiyacı kadar tüketilse, bilinçli bir tüketici olaraktan tasarruflu kullansa belki kaçak kullanım oransal olarak belki aynı oranda olacaktır ama belki de daha az bir, bilinçli bir tüketim olacaktır" dedi.

CA,BB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)