Özkan ARSLAN - Özgür ARSLAN / İSTANBUL, () - DAVUTPAŞA'da bulunan maytap atölyesinde 6,5 yıl önce meydana gelen, 21 kişinin öldüğü, 115 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davada verilen karar, ailelerin tepkisine neden oldu. Patlamada kardeşi Heybetullah Güleç'i kaybeden Hakkı Güleç, “Davutpaşa’yla birlikte biz aileler için adalet ölmüştür" diyerek, kararı temyize götüreceklerini söyledi. 

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, mahkeme, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın beraatine karar verirken, 2 belediye görevlisine 7'şer yıl 6'şar ay, bina sahipleri Resul Koçyiğit ve Remzi Koçyiğit'e ise 5'er yıl hapis cezası verdi. Karar sonrası adliyeden ayrılan aileler ve avukatları basın açıklaması yaptı.

"TEMYİZE BAŞVURACAĞIZ"

Avukat Erbay Yucak, mahkemenin verdiği kararları tek tek okuyarak, “Biz hukukçular ve aileler olarak, iddiamız bellidir. Zeytinburnu Belediye Başkanı ve bütün müdürlerin bilinçli taksir sınırından yargılanması gerekir. Üst sınırdan ceza almaları gerekir. Bu da 14 yıldır. Bina sahipleri kazanç amacıyla bütün bunlara göz yummuştur. O yüzden olası kast ile yargılanmaları gerekir. Müdürlerin ceza aldığı yerde belediye başkanının ceza almaması da kabul edilebilir değildir. O yüzden, bütün bunlar için temize başvuracağız. Ve denetim görevini yerine getirmemek için sebep olunan iş cinayetleri bakımından da başlangıç niteliğinde bir karar olarak düşünmekte fayda vardır. Dolayısıyla, Soma’yı, Esenyurt’u, OSTİM’i de etkiler. İşçilerin toplu şekilde hayatını kaybettiği bu davalarda denetim sorumluluğunun cezalandırılması konusunda bunun altını çizen bir karardır. Biz bunu hafif bulmamıza, bütün sorumluların yargılanmadığı itirazlarımıza rağmen, kararın bu tarafını da görmek lazımdır. Mücadelenin ve kamuoyunun verdiği desteğin bu kararda payı yüksektir, ama temyize başvuracağız" dedi.

"BU DAVANIN BURADA BİTTİĞİNE ASLA İNANMIYORUZ"

Patlamada kardeşi Heybetullah Güleç'i kaybeden Hakkı Güleç, en üst sınırdan ceza verilse bile kararın kendilerini tatmin etmeyeceğini belirterek, “Davutpaşa’yla birlikte biz aileler için adalet ölmüştür. Biz her duruşmada adalete can suyu vermek için geldik. Belki filizlenir, çiçek açar ve yönünü bize, ailelere, mağdurlara doğru çevirir, haklılığımızı ortaya koyar diye. Bu davaya sadece Davutpaşa Davası olarak bakılmamalı. Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri için Davutpaşa davası son derece önemliydi. Biz burada en ağır cezaların verilmesini bekliyorduk. Ama maalesef Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın beraat aldı. Ancak biz bunu temyize götüreceğiz. Bunun burada bittiğine biz asla inanmıyoruz" diye konuştu.

"BU DAVA, DİĞER İŞ CİNAYETLERİNDE DAVALARINI TAKİP ETMEYEN AİLELERE ÖRNEK OLDU"

Patlamada eşi Gülhen Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk, “6,5 yıl boyunca mücadele ettik. Çıkan karar bizi tatmin etmiyor. Fakat Türkiye’de şöyle bir şeye imza attık: Davutpaşalı aileler olarak, herhangi bir iş cinayetinde davasını takip etmeyen ailelere örnek olduk. Davamızı takip ederek, az da olsa kurum çalışanlarının ceza almasını sağladık" dedi.

"BURADA ASIL SORUMLU DENETİM GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEYEN BELEDİYE BAŞKANI'YDI"

Duruşmayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, şunları söyledi:

“Dönemin zabıta müdürü ile ruhsat ve denetim müdürü 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mülk sahipleri de 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı ve cezaları ertelenmedi. Bu cezalar önemli; ancak asıl önemli olan ceza alması gereken Zeytinburnu Belediye Başkanı'na mahkeme ceza vermedi. Burada asıl sorumlu olan, 20 yıldır belediye başkanlığını yürüten, denetim görevini yerine getirmeyen ve görevini kötüye kullanan Belediye Başkanı'ydı. Mahkemenin bu konuda eksik ve yanlış karar verdiğini düşünüyorum. Ama yine de bir kısım sanıkların ceza alması, bundan sonrası için önemli" diye konuştu.