DATÇA'NIN DOĞAL GÜZELİKLERİ YAPILAŞMAYA AÇILACAK
Muğla Mimarlar Odası üyesi Necati Sağır, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne ait yeni 1 / 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı"yla Datça'nın doğal güzelliklerinin yerleşime açılabileceğini söyledi.
Birinci derece arkeolojik ve doğal SİT alanı tarihi antik kent Knidos'a çok yakın olan Bağlarözü Mevkisi'nin marina turizmine açılacak olmasının endişe verici olduğunu değinen Sağır, "Marina demek, yapılaşma demektir. Bağlarözü bu anlamda yapılaşmaya açılacaktır. Ve oranın doğal ve tarihi SİT özelliklerine darbe vuracaktır. Yine Knidos'un kuzey tarafından yer alan Değirmenbükü Mevkisi planda balıkçı barınağı olarak işlenmiştir. Orada herhangi bir yerleşim yoktur, balıkçı da yoktur. Barınağı neden olsun? Buradan başka bir anlam çıkarmak zorunda kalıyoruz. Acaba buraları birileri için yapılaşmaya mı açılacak sorusu akla geliyor" diye konuştu.
Datça'ya 5 kilometre mesafedeki Kargı Koyu bölgesinin de imara açılacağını ifade eden Sağır, "Çok bakir bir koy olan bu bölge, yerleşim alanı olarak planda işaretlenmiştir. Daha önce koruma bölgesi idi. Anıtlar Kurulu'na dayalı bir plan vardı. Bu plan ortadan kaldırıldı. 3 üncü derece arkeolojik SİT olma hasebiyle Kentsel SİT adı altında yerleşime açık hale getirilmiştir. Bu da oranın doğal sazlık, azmaklar, sulak alan ve aynı zamanda arkeolojik özelliklerine zarar veren bir durum yaratacaktır" dedi.
Türkiye genelinde 13 koruma bölgesinin bulunduğuna değinen Sağır, "Datça-Bozburun yarımadası da 13 bölgeden biridir. Doğal yaşamı ile korumaya uygun bir bölge olduğu için, korunacak miraslar listesine alınmıştır. Koruma planları, her şeye kapalı anlamına gelmez. Burada koruma ve kullanma prensibine uygun planlama ilkesi ile hareket edilmesi gerekir. Kullanma ve korumanın bir bütünlüğü olmalıdır. Öyle bir plan olmalı ki, hem kullanmaya hizmet edecek, hem de aynı zamanda da tabiat özelliklerini bozmayacak özellikte olmalıdır" diye konuştu.
Sağır, itirazların bakanlık tarafından değerlendirmeye alınacağını ve istekler doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılacağını umut ettiğini de sözlerine ekledi.
DATÇA, (Muğla), ()



(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)