MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, Karaköy Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen boğa güreşleri, bu yıl alınan önlemler sayesinde kanlı görüntülere sahne olmadı.
Köy meydanında gerçekleştirilen güreşlere, Aydın ve Muğla’nın ilçelerinden 100’e yakın boğa katıldı. Boğalar güreşlerden önce tertip komitesi tarafından kontrolden geçirilirken, boynuzları sivri olanlar güreştirilmedi. Uzun süren güreşler, berabere ilan edilerek araya giren görevliler tarafından durduruldu. Köy meydanında çeşme yaptırmak amacıyla düzenlenen güreşleri, yaşlısı genci kadın-erkek yaklaşık 6 bin kişi izledi. Sabahın erken saatlerinden itibaren güreşlerin yapılacağı alana gelenler, traktör ve kamyon kasalarının üzerlerinde oturup güreşleri izlerlerken, çilingir sofraları kuruldu, gün boyu yenilip içildi.
Tertip Komitesi adına 43 yaşındaki boğa yetiştiricisi Şevki Yılmaz, ilki geçen yıl gerçekleştirilen festivali geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Boğa güreşleri çok eski yıllardan kalma bir gelenek ve azda olsa Ege’nin değişik yörelerinde halen yaşatılıyor. Bu geleneğin sürdürülmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor” dedi.
BOYNUZLAR KÖRELTİLDİ
Bu yıl boğaların birbirlerine zarar vermelerini önlemek amacıyla tertip komitesi olarak bir dizi önlem aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Eski yıllarda boğa güreşleri sırasında hayvanlar birbirlerine zarar verebiliyorlardı. Bu yıl boğaların birbirlerini yaralamalarını önlemek için, boynuzların sivriltilmesini yasakladık. Boynuzu sivri olanları ise köreltiyoruz. Aksi halde güreşmelerine izin vermiyoruz. Uzun süreli güreşlerde ise araya girip durduruyor ve hayvanları beraber ilan ediyoruz” diye konuştu.
Güreşlerden elde edilen gelirin, köyün ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Bu yıl güreşleri, köy meydanına bir çeşme yapmak için düzenledik. Hem gelir elde etmek, hem de eski bir geleneğin yaşatılmasını amaçlıyoruz. Baş, başaltı, büyükayak, küçükayak., orta ve deste olmak üzere altı aynı kategoride güreşler yapılıyor. Boğalar bizim her şeyimizdir. Onları çocuklarımızdan bile ayrı tutmayız. Bir evde iki çocuğunuz ve iki de boğanız varsa, bilin ki o evin evlatlarının sayısı dörttür” dedi.
Gün boyu süren güreşler sırasında, boğaları birbirine rakip olan hayvan sahipleri müsabakaları yan yana izleyerek, dostluk mesajları verdiler.
Centilmenlik kupasını, Aydın’ın Karacasu ilçesi Yeşilyurt Köyü’nden Hasan Dişsiz’in “Küçük Kadir Ağa” isimli boğasını yenen, Muğla’nın Ula ilçesinden Berkay Güzel’in “Canbey" isimli boğası kazandı. Muhtarlık kupasının sahibi ise, festivale Ula’dan katılan 17 yaşındaki Hasan Oğuz’un “Sarı Efe" isimli boğası oldu.