MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, işletme ruhsatı ve uluslararası yolcu gemileri yanaşma sertifikası (ISPS) olmadığı için yaklaşık 2 yıl önce kapatılan ve 5 aydır geçici ruhsatla hizmet veren balıkçı barınağı statüsündeki Datça Limanı’nın gümrüklü sahası için gerekli izinler çıktı.
Datça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanlığı’nca işletilen Datça Balıkçı Barınağı, 2 yıl aradan sonra işletme ruhsatı ve uluslararası yolcu gemileri yanaşma sertifikasına kavuştu. Tekirdağ'da 2012 yılı yaz başında feribottan inen bir otomobilin denize düşmesinin ardından ülke genelindeki limanlar mercek altına alınırken, Datça'da Yunan adalarından gelen yolcu gemilerine hizmet veren balıkçı barınağı statüsündeki limanın gümrüklü sahası da işletme ruhsatı ve uluslararası yolcu gemileri yanaşma sertifikası (ISPS) bulunmadığı gerekçesiyle uluslararası trafiğe kapatılmıştı. 2013 Eylül ayında, ISPS sertifikasının alınmasından sonra geçici ruhsatla uluslararası yolcu trafiğine açılan Datça Limanı, gümrüklü saha izninin çıkmasından sonra Uluslararası Liman statüsüne kavuşmuş oldu.
BAKANLIK YAZISI ULAŞTI
Datça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Akif Fidan, sorumlulukları altında bulunan gümrüklü sahanın yeniden faaliyete geçmesi için gerekli belgelerin ve izinlerin Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından kooperatiflerine gönderildiğini açıkladı. Yunan adalarından gelen yolcu gemilerinin Datça Limanı'na yanaşabilmesinin önünde artık hiçbir engel kalmadığını belirten Fidan, "Datça için önemli bir sorunu aşmış olduk. Datça’ya hayırlı olsun. Liman artık, balıkçılar ile birlikte, yolcu gemilerine de hizmet verecek" dedi.
EKONOMİ YİNE CANLANACAK
Yunan adalarından gelen yolcuların Datça ekonomisine yılda 4 milyon liradan fazla girdi sağladığına ifade eden Fidan, gümrüklü sahanın kapatılması nedeniyle, Datça'nın mali kaybının yaklaşık 10 milyon lira civarında olduğuna dikkat çekti. Fidan, "Yunan adaları Rodos ve Simi’den gelenler, ilçe ekonomisini canlandırıyordu. Yunan komşularımız, hafta sonları kurulan Cumartesi pazarında bol bol alışveriş yapıyorlardı. Yeniden bu hareketin başlayacak olması bizi mutlu etti" diye konuştu.
1968 yılından beri hizmet veren limanda büyük bir iskele ile iki yıl önce mendirek güçlendirilirken, denize bırakılan tonozlara da bağlama yapılabilen Datça Limanı’nın, irili ufaklı 150 tekne kapasitesi sahip olup, gezi tekneleri, özel yatlar ve balıkçı tekneleri ve uluslarası yolcu gemilerine rahatça hizmet verilebilecek kapasiteye sahip olduğu bildirildi.