MUĞLA’nın Datça İlçesi’ndeki meyve çeşitliliğine bir yenisi daha eklendi. Muz ve narenciyenin yanı sıra badem, zeytin ve dağ çileği gibi ürünlerin bolca yetiştiği Datça’da bu kez tropikal bölgelerin meyvesi olan papaya (Kavun ağacı) yetiştiriciliğine başlandı. Eski Datça Mahallesi Çayıriçi Mevkii’nde, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinin denetiminde iki yıldır sürdürülen çalışmalar olumlu sonuç verdi.
Avustralya’da eğitimini tamamlayan elektronik mühendisi 35 yaşındaki Özgür Dönmez tarafından Türkiye’ye getirilen papaya, Datça’nın yılın 300 günü güneşli ve kışın ılıman olan havasına kısa sürede uyum sağladı. İki yıl önce toprakla buluşan ilk fidanlar bugün 5 metreye kadar ulaşırken, beklenilenin üzerinde meyve (Kavun ağacı yemişi) vermesi, Datça çiftçisini umutlandırdı. Evli ve bir çocuk babası olan Dönmez, Avustralya’da görüp meyvesinin lezzetini çok beğendiği papaya bitkisini Datça’da da yetiştirip yaygınlaştırmak istediğini belirtti.
BABASI DA DESTEK OLDU
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan emekli ziraat teknisyeni olan babası 63 yaşındaki Seyit Dönmez'den aldığı teknik bilgiler ışığında, Avustralya’dan getirdiği tohumları viyolalarda filizlendirip dikime hazır hale getirdiğini kaydeden Dönmez, "Geçen yıl dikilen fidanlar bir hayli büyüdü ve bol miktarda meyve verdi. Bu yıl diktiklerimiz de meyveye geldi. Çok hızlı büyüyen bir bitki ve sekiz yıl süreyle meyve veriyor. Şu an 10 dönüm arazide 250 papaya bitkisi bulunuyor. Türkiye’nin özellikle de Datça’nın iklim şartlarına çok uygun. Sulamaya ve beslenmesine dikkat edilirse ülkemizde rahatlıkla yetişebilen yegane tropikal bir meyve olur. Özellikle, Avrupa ülkelerinin aradığı bir meyve olduğu için Türk çiftçisine önemli bir gelir kaynağı oluşturacağına inanıyorum" diye konuştu.
TADI ÇOK FARKLI
Papaya meyvesinin tadının çok değişik olduğunu belirten Dönmez, "Meyveleri henüz olgunlaşmadan yeşil renkteyken tadı şekerli havuç veya kırmızı turpu andırıyor. Olgunlaştığında ise, tadını anlatmak zor, başka bir meyveye benzemiyor. Ancak görünüş olarak kavunu andırıyor. Ayrıca kozmetik sektöründe dudak kremlerinde ve diyet uygulamalarında çok tercih ediliyor" dedi.
KİLOGRAMI 10 LİRA
Datça İlçe Tarım Müdürü Murat Durmaz, papaya bitkisinin Türkiye’ye dışarıdan gelen tropikal bir meyve olduğunu hatırlattı. Durmaz, "Datça’da yetişiyor olması ülkemizdeki iklim çeşitliliğini gösteriyor. İlk iki yılda yapılan deneme çalışmaları olumlu sonuç verdi. Çok çabuk ve hızlı büyüyen bir bitki olduğu için fidanların en az dört metre aralıkla dikilmesi gerekiyor. Koşullar uygun, Datça papaya merkezi haline gelebilir. İstanbul halinde kilogramı 10 TL’den alıcı buluyor. Datça çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olacaktır" diye konuştu.