TÜRKİYE’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamındaki Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarından (DKKA) olan Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nin yıllık değeri 72 milyon liraya ulaştığı açıklandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında çalışmaların devam ettiği Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nin yıllık ekonomik değeri 72 milyon lira olarak hesaplandı. Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nde denizel değerlerin korunmasına yönelik olarak hayata geçirilen çalışmalar, ekonomide önemli kazanımları da beraberinde getiriyor. Bölgede denizel alanında ilan edilen dört balıkçılığa kısıtlı alan sayesinde balık stokları koruma altına alındı. Bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin yöreye yıllık katkısı 1.8 milyon lira olarak belirlendi.
DENİZ ÇAYIRI MUCİZESİ
Dünyada sadece Akdeniz havzasında bulunan deniz çayırları (Posidonia oceanica), ormanlardan beş kat daha fazla karbonu tutup depolayarak iklimin düzenlenmesinde hayati önem taşıdığının da belirtildiği açıklamada, "Bu özellikleriyle Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’ne yıllık 4.7 milyon lira değer katan deniz çayırlarının yararları bu kadarla kalmıyor. Deniz suyu hareketinin etkilerini yüzde 10 ila yüzde 75 arasında sınırlamak, kıyıda 1 ila 2 metre arasında biriken ölü yaprak ve kökleriyle kıyı erozyonunu engellemek ve yataklarının dibinde biriken ölü katman sayesinde kumu sabitlemek gibi kıyı yapısını dengeleyici özellikleri olan deniz çayırlarının, bu özellikleri ile Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’ne kattığı değer ise yıllık yaklaşık 3.2 milyon Lira olarak hesaplandı" denildi.
ATIKSU ARITIMINDAN GELİR SAĞLANIYOR
Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi kıyılarının, yılda yaklaşık 28 milyon lira değerinde bir atık su arıtma maliyetini de karşıladığı vurgulanan açıklama şöyle devam edildi:
"Atık su içindeki besin tuzları, projeyle koruma altına alınan bölgede yaşam alanı bulan deniz canlıları tarafından kullanılarak azaltılıyor. Böylece temiz deniz, sahil ve kıyı alanlarıyla ziyaretçilerin tercihi haline gelen Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi’nin yıllık turizm değeri ise yaklaşık 34 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakam, alanın toplam gelirinin yüzde 47’sine karşılık geliyor."
PROJE HAKKINDA
Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu mali desteğiyle TVKGM ve UNDP Türkiye tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.