DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) toplumu deprem ve zorunlu deprem sigortası konusunda bilinçlendirmek için düzenlediği 'Anadolu Buluşmaları'nın ilk durağı birinci derece deprem risk bölgesinde bulunan Balıkesir oldu. Salih Tozan Kültür Merkezi'nde deprem paneli ile başlayan etkinlikler gün boyu sürdü. Panelin ardından ilk ve ortaöğretim öğrencilerine eğitim verilip, deprem tatbikat yapıldı.
Panel öncesi açılış konuşmalarını yapan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Edip Uğur ve Vali Ahmet Turhan önemli mesajlar verdi. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, "Hafta sonu Gökçeada açıklarında meydana gelen depremle ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu yeniden hatırladık" dedi.
Balıkesir'de zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 38.4 olduğunu belirten Yazıcı, "Bu oran ülke ortalaması olan yüzde 36'nın biraz üzerinde ancak birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ve Gökçeada'daki depremden bile etkilenen Balıkesir için bu yeterli değil" diye konuştu.
Sigortalılık bilincini artırmak için yıl içinde pek çok ulusal ve yerel etkinlik düzenlediklerini ve il il gezerek deprem risk algısını yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Yazıcı, "Özellikle aktif fay hatları üzerinde olan illerde, Anadolu Buluşmaları gibi bilinçlendirme faaliyetleriyle deprem risk algısını yükseltmek ve sigortalılık oranlarının artmasına katkı sağlamak için çabalıyoruz" diye belirtti.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye'de şu anda 6 milyon 350 bin konutun sigortalı olduğunu açıkladı. DASK'ın en büyük başarısını ise 'düşük fiyat' olarak açıkladı.
'DEPREM SİGORTASI ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ OLMALI'
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Anadolu Buluşmaları'nı Balıkesir'den başlatan DASK'a teşekkür ederken, "Balıkesir 1996 yılı öncesinde üçüncü derece deprem bölgesiyken, birinci derecede deprem bölgesi oldu. 1999'daki depremden sonra yapılan binalarda daha sağlam oldu. 'Zorunlu deprem sigortası' diyoruz ama aslında bunu gönüllü olarak yaptırmamız gerekiyor. Sigorta ücreti de yıllık 120-150 liralık bir ücret. Sonradan pişman olmamak için vatadaşlarımızı sigorta konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.
Balıkesir'de eski yapıların, dar sokakların bir kentsel dönüşüme tabii tutulması gerektiğini belirten Uğur, "Belediye olarak kısa zamanda bu çalışmaları da yapacağız" diye konuştu.
'İNSANIMIZ OTURDUĞU BİNAYA GÜVENMİYOR'
Balıkesir Valisi Ahmet Turhan da depremin Anadolu'da yaşamın bir parçası olduğunu belirtip, Balıkesir'in haftasonu deprem gerçeğini bir kez daha yaşadığını vurguladı. Turhan, "Son deprem 6.5 büyüklüğünde olmasına karşın Çanakkale'de 130 bina, bizde ise 21 bina hasar gördü. 4 kişi de balkondan atladığı için yaralandı. İnsanımız deprem olduğunda neden yüksekten atlıyor. Çünkü herşeyden önce oturduğu apartmanın depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. Bizim, devlet olarak, kurumlar olarak, yerel yönetimler olarak binaları deprem mevzuatına uygun hale getirmemiz hayati önem taşıyor. Deprem olduktan sonra varımızı yoğumuzu yitirebiliyoruz. Başkasına muhtaç olmamak açısından da deprem sigortasını yaptırmamız yarınlara güven içinde bakmak için de önem taşıyor" dedi.
'AFET UZAKTA DEĞİL YAKINIMIZDA'
Balıkesir'in deprem bölgesinde olduğunu, yakınarındaki fay hatlarından da etkilendiğini belirten Vali Turhan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ancak çok çabuk unutuyoruz. Bir afeti hep kendimizden uzak görüyoruz ama ne kadar yakın olduğunu maalesef başımıza geldiğimizde görüyoruz. Önümüzdeki süreçte Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz. Ve 130 civarındaki riskli bina ortadan kalkacak. İnanıyorum ki her kurum üzerine düşeni yaptığında gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 7, 8, 9 şiddetinde deprem olduğunda bile bir kişinin bile kolunun kanamadığı, bir binanın yıkılmadığı ülkede yaşayacağız."
DEPREM PANELİ
DASK Anadolu Buluşmaları kapsamında düzenlenen deprem panelini ise Hürriyet yazarlarından Noyan Doğan yönetti. Panelde DASK Koordinatörü İsmet Güngör, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Tapu ve Kadastro Müdürü Atilla Eren yaptıkları sunumlarda depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti.
Panelin ardından İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ilk ve ortaöğretim öğrencilerine deprem ve zorunlu deprem sigortası eğitimi verdi.

HD(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)

--- KUTU ---

DASK VE ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?
Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Zorunlu deprem sigortası, Türkiye'deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16 bin yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıyor. Herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.