DANIŞTAY 14'üncü Dairesi, Antalya'da Çenger Deresi'nde inşaatına başlanan HES'e ilişkin 'ÇED gerekli değildir' kararının sadece kaymakamlık panosunda asılmasını yeterli görmedi. Danıştay, yerel mahkemenin valilik kararının iptali istemiyle açılan davada verilen ret kararını bozdu.
Antalya'da, Manavgat'ın idari sınırları içinde yer alan fakat kentin Konya'ya uzanan noktasında bulunan Akseki İlçesi sınırındaki Gençler Köyü, komşusu Ahmetler gibi yaklaşık 2 yıldır HES'lere karşı mücadele ediyor. Gençler Köyü'nün içinden geçen Kapuz Çayı ya da Çenger Deresi üzerinde projelendirilen, birbirini tamamlayan Çenger 1-2-3 olmak üzere üç HES projesi var.
DAVAYA KONU OLAN SÜREÇ
Antalya Valiliği ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 'Çenger 1-2-3 regülatörleri ve hidroelektrik santralleri' projesiyle ilgili 18 Aralık 2009 tarihinde, 'ÇED gerekli değildir' kararı aldı. Karar, 10 gün sonra 28 Aralık günü ilana çıktı. Köylüler ise derelerine yapılacak HES'i, 19 Temmuz 2011 günü yaptıkları bilgi edinme başvurusu kapsamında öğrenebildi. Köylüler, 1 Ağustos 2011'de Valilik ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün yanıtı üzerine Çenger Deresi için 'ÇED gerekli değildir' kararı alındığı bilgisine ulaştı.
Köylüler Antalya Valiliği'nin kararının iptali istemiyle 19 Ağustos 2011'de dava açtı. Fakat Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, HES inşaatına imkan sağlayan Valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istemiyle açılan davayı süre aşımı nedeniyle reddetti.
BÖLGE HALKINA DUYURULMADI
Köylülerin temyiz talebini görüşen Danıştay 14'üncü Dairesi, Valilik kararının halka duyurulmak üzere Manavgat, Akseki ve Gündoğmuş kaymakamlıklarına gönderildiğini, 21- 28 Aralık 2009 tarihleri arasında Manavgat Kaymakamlığı ilan panosunda askıya çıktığını, 20-21 Ocak 2010 tarihlerinde de Akseki Belediyesi vasıtasıyla hoparlörle ilan edildiğine dikkat çekti.
Danıştay 14'üncü Dairesi, "Her ne kadar dava konusu işlemin ilgili idareler tarafından, ilan panosunda ilan edildiği belirtilmişse de proje hakkında projenin uygulanacağı Gençler Köyü'nde duyurulduğuna ilişkin bilgi ve belge bulunmadığı, dolayısıyla dava konusu 'ÇED gerekli değildir' kararının bölgede yaşayan halka duyurusunun yapılmadığı anlaşılmaktadır" görüşüyle yerel mahkemenin kararını bozdu.
Köylüler, birinci aşaması tamamlanmak üzere olan HES projesiyle Çenger Deresi ve onu besleyen suların yaklaşık 33 kilometre borunun içine hapsedileceğini, su olmadan hiçbir canlının yaşama şansı olmadığını kaydetti.