SAKARYA'nın Pamukova İlçesi'nde bulunan katı atık işleme tesislerinde çöp ayrıştırma bölümünde çalışan 5’i kadın 6 işçi, ayrıştırma sırasında açtıkları bir torbadan ortaya çıkan maddenin çevreye yaydığı koku ve tozdan etkilenerek Pamukova İlçe Hastanesi'ne kaldırılırken, kimyasal alarm verildi. Fabrika yetkilileri ise, işçilerin etkilenmesine çürümüş baharat tozunun yol açtığını tahmin ettiklerini söyledi.
Pamukova ilçesi'nde bulunan 'Biosun' adlı katı atık işleme tesislerinde çalışan 45 yaşındaki Ayşe Balcı, 36 yaşındaki Gülşen Toklu, 46 yaşındaki Zeynep Toklu, 33 yaşındaki Tuncay Gökçe, 35 yaşındaki Canan Çınar ile Tuğba Balaban dün saat 20.00 sıralarında ayrıştırma için açtıkları torbadan yayılan kokudan etkilendi. İşçiler kuvvetli öksürük, kusma ve nefes darlığı şikayetleri üzerine hastaneye getirilerek müşahade altına alındı.
Zehirlenme şüphesi bulunan işçilerin hangi madden zehirlendiğinin belirlenmesi için İlçe’ye AFAD ekibi sevk edildi. İlçeye gelen AFAD bünyesinde bulunan Kimyasal, Biyolojik,Radyasyon ve Nükleer (KBRN ) ekibi tesis ve işçilerin bulunduğu hastaneye gelerek kimyasal ölçümler yaptı. Çalışmalar sırasında İlçe Hastanesi önlem amacı ile önlemler alınmadı. Acil servise hasta kabul edilmedi gelen hastalar ambulanslarla çevre hastanelere sevk edildi. Yaklaşık 3 saat süren ölçüm ve çalışmalar sonrası tehlikeli  maddeye rastlanmadı. Zehirlenme belirtisi gösteren işçiler İlçe Hastanesine sevk edilen çoklu 112 acil ambulans il Sakarya Toyota Acil Yardım Hastanesine sevk edildi.
KAYMAKAM AÇIKLAMA YAPTI
Pamukova Kaymakamı Tuncay Dursun İlçe Hastanesine gelerek işçilerin durumu hakkında bilgi aldıktan sonra AFAD ekibinin çalışmaları takip etti.
Kaymakam Durusun yaptığı açıklamada, gaz zehirlenmesi şüphesi ile katı atık tesislerinde çalışan 6 işçinin İlçe Hastanesine başvurduğunu, doktorların İl AFAD ve Kriz Merkezini haberdar ettiğini belirterek, şöyle dedi:
"İl AFAD ekipleri İlçemize gelerek Biosun Katı Atık Entegre Tesisleri ve hastanemiz acil servisinde yatan işçilerin yakınlarında radyasyon ve kimyasal ölçümlerini yapmışlardır. Bu ölçümlerin neticesinde hem hastanemizde hem de Biosun Katı Atık Entegre Tesisleri ile Çöplerin atıldığı Pamukova Çöplüğünde her hangi bir radyoaktif ve kimyasal bulgulara rastlanmamıştır."
Kaymakam Dursun, zehirlenme belirtisi gösteren 6 işçinin durumunun iyi olduğunu ve tedbir amaçlı Sakarya Toyota Acil Yardım Hastanesi'nde müşahade altında tutulmasına karar verildiğini bildirdi. Kaymakam Tuncay Dursun, şöyle devam etti:
"AFAD ekiplerinin verdiği bilgilere göre, Biosan Katı Atık Entegre Tesislerinde işçilerin çalışmasına kaygı verecek, olumsuz bulguya rastlanılmamıştır. İşçilerin çalışmasına müsaade edilmiştir. Ancak Cuma günü kesin raporu sunacaklardır."
ÇÜRÜMÜŞ BAHARAT TOZU İDDİASI
Fabrikanın Genel Müdürü Osman Türkmen ise, işçilerin rahatsızlanmasına çürümüş baharattan kaynaklanan toz maddenin yol açtığını ileri sürdü. Fabrikada yemek ve organik atıkların toplandığını kaydeden Türkmen, şunları söyledi:
"Organik atıkların içerisinde muhtemelen, tahminimiz, bilmiyoruz ama çürümüş baharattan kaynaklanan bir tozlanma olmuş. O da arkadaşlarımızı etkilemiş. Gelen atığın içerisinden çıkan bizim tahminimiz çürümüş baharat. Bandın üzerinden geçerken arkadaşlarımız poşeti açınca onu solumuşlar. Ondan kaynakalan bir şey. 6 arkadaşımız etkilenmiş. Kan tahlillerinde, burada yapılan tetkiklerinde her hangi bir şey çıkmadı. AFAD ekibi, İl sağlık Müdürlüğünden gelen ekipler herhangi bir kimyasal madde var mı diye araştırma yaptılar. Hepsi temiz çıktı. Herhangi bir şey yok. Arkadaşlarımızı Toyotasa Hastanesi'ne götürüyorlar. Orada da muayene olacaklar. Ondan sonra da taburcu olacaklar. Durumu ağır olan yok. Herhangi bir sıkıntıları yok. Toplam 25 kişi çalışıyor. Bunların 6'sı etkileniyor. 2'si astımı olan arkadaşlar. Onlar dolayısıyla biraz fazla etkilenmişler."
ÇALIŞMAMIZA İZİN VERDİLER
Ölçümler sırasında tesiste çalışmaların devam ettiğini ifade eden Türkmen, şöyle devam etti:
"Çalışmamıza izin verdiler. Ölçümler yapılırken de çalışmaya devam ettik. Herhangi bir kısıtlama getirmediler bize. Kimyasal sızıntıya karşı önlem var. Bütün ölçülen limitler normalın 10 katı altında. Her türlü önlemimiz var. Bütün gaz dedektörlerimiz var. Kimyasal bir tozuma veya gaz çıkışına karşı önlemlerimiz var. Fabrikanın içerisini sürekli negatif basınçla çalıştırıyoruz. 5 yıldızlı otellerdeki gibi bir klima sistemi var. Oradan çıkan bütün gazları, bütün havayı biz iki kat filtrelerden geçiriyoruz. Bütün önlemler alındı."

AG,İÇ(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)