Recai GÜLER - Serhat TEZCAN/ BURSA, () - TÜRK Sineması'nın yaşayan efsanesi Cüneyt Arkın, uyuşturucu madde kullanımının arttığını ve kullanım yaşının da küçüldüğünü vurgulayarak, "Bir televizyon canlı yayınında bağırdım. 'Vallahi biz kendi çocuklarımızı kendi ellerimizle öldüren millet haline geldik' diye. Gençliği öldürüyoruz. Özellikle bu uyuşturucu, alkol öyle bir arttı ki, yaş da küçüldü. Bu konuda hiçbir iş yapmıyoruz" dedi.
Cüneyt Arkın, oğulları Kağan ve Murat ile Babalar Günü nedeniyle Bursa'daki Anatolium Alışveriş Merkezi'nde söyleşi ve imza gününe katıldı. Program öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arkın, çocuklarıyla gurur duyduğunu söyledi. Oğullarının örnek bir yaşam sürdürdüğünü ifade eden Arkın, yaptıkları işlerden dolayı da duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisine 'Malkoçoğlu'nun kahramansın' dediklerini söyleyen Arkın, "Kahraman kimdir? Türkiye'de evine alın teri, namusu ile ekmek götürüp, ailesini doyuran her baba kahramandır. Bir de babanın en büyük şerefi çocuklarına en iyi eğitimi vermektir. Ben o işi yaptım. Ondan sonra ne halt olursa olsunlar. İster biri artist olur. Hiç karışmam" diye konuştu.
'SOMA'DA OLACAKLARI GÖRMÜŞÜZ'
Geçtiğimiz ay Soma'da yaşanan maden kazasında 301 kişinin hayatını yitirdiği ve o günlerde rol aldığı 'Maden' isimli filmin gündeme gelmesinin hatırlatılması üzerine ise Arkın, şunları söyledi:
"Biz Türk sineması yapanlardan çok eğitim görmüş bir ben ve birkaç kişi daha vardı. Kalanlar öyle eğitimli değildi ama halkında içinden geldikleri, halkla birlikte yaşadıkları için Türkiye'yi çok iyi biliyorlardı. Biz Maden Filmi'nde Soma'da olacakları görmüşüz. Daha önce polisiye 'Cemil dönüyor', 'Adalet', 'Yıkılmayan adam' filmleri çektim. Filmlerde bugünleri görmüşüz. Bugünleri anlatmışız. Sanatçının öngörüsü olması lazım. Görmesi lazım."
"KIŞ UYKUSUNU BATI NASIL ANLADI?"
Oğlu Murat'ın sektörden çekilmesinden dolayı sevindiğini söyleyen Cüneyt Arkın, Türkiye'deki oyunculuk ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arkın, "O, orda oynamış, ABD'den, oradan, buradan, tutmuş iş yapmış. Hemen alıyor adapte ediyorlar. Olmaz. Ben Türkçe konuşuyorum. Türkçe ile anlaşıyoruz. Benim yapacağım dizi de Türkçe olur. Türkiye'de sokağa çık, 100 adım at 10 dizi hikayesi bulursun. Böylesi zengin bir ülke. Alıyorlar Batı dili alıyorlar. Türkçeleştirin. Benim ne güzel şarkılarım, türkülerim, meddahım, orta oyunum, Karagöz - Hacivatım var. Bu gelenekten gelmiyor muyuz? Bak Kış Uykusu'nu Batı nasıl anladı? O kadar bizi anlatmış ki hemen anladı. Batı'da bizim insanımız gibi insan yok ki" dedi.
"TÜRK FİLMLERİ OSCAR İÇİN UMUT VERİYOR"
Eski filmlerini izlerken neler hissedildiğinin sorulması üzerine Arkın, hep havada olan birisini gördüğünü kaydetti. Kış Uykusu filminde sağlanan başarının Oscar Yolu'nu açıp açmadığını sorulması üzerine ise Arkın, "Filmlerimiz Oscar için umut veriyor. Bazı sanatçılarımız, yönetmenlerimiz, senaristlerimiz bunu gösteriyor. Türkiye'nin toplumsal gerçekçiliği Kış Uykusu filminde var" diye konuştu.
Sanatçıların topluma örnek olması konusunda tavsiyelerde bulunan Arkın, konuyla ilgili son dönemde sanatçılara yönelik yapılan operasyonların sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

"20 küsur yıl Anadolu'yu karış karış dolaştım. Gençlere alkolü, özellikle de uyuşturucuyu anlattım. Sonra veliler de fark edip bilgi istediler. O zaman birçok şeyi söylemiştik. 'Önlem alınmazsa çok ilerler, yaş küçülür. Başımıza bela olur' demiştim. Şimdi o hale geldi. Bir televizyon canlı yayınında bağırdım. 'Vallahi biz kendi çocuklarımızı kendi ellerimizle öldüren millet haline geldik' diye. Gençliği öldürüyoruz. Her manada gençliğimizi öldürüyoruz. Özellikle bu uyuşturucu, alkol öyle bir arttı ki, yaş da küçüldü. Bu konuda hiç bir iş yapmıyoruz."
"BİRKAÇ TANE SPORCU YETİŞTİRDİK, ONLAR DA DOPİNGLİ ÇIKTI"
Brezilya'da oynanan Dünya Kupası'nda favorisinin olup olmadığını sorulması üzerine Arkın, televizyonun uyku ilacı olduğunu belirterek, "Her akşam uyutuyorlar, maçlardan banane. Kupada sen niye yoksun? Ben bu konuda geçmişte vatandaşların dertleri ne diye Anadolu'da program yaptım. Koşan atletizmci çocukların dolapları, pistleri yok. Türkiye'de böyle altyapı var. Birkaç tane sporcu yetiştirdik, onlar da dopingli çıktı. Türkiye'nin kaç tane markası var? Türkiye neyi icat ediyor? Üniversite neyi buluyor? TÜBİTAK ne araştırmış, geliştirmiş, ortaya koymuş? Söylesene bana. Nükleer silah falan palavra ama bizim nükleer teknolojiyi mutlaka almamız lazım. Bilgi toplumu olmamız lazım. Her üründe katma değer olması için kalite en yeni teknolojiyi bilmemiz lazım. Buna inovasyon diyorlar" dedi.
Arkın'ın açıklamalarının ardından çocukları Kağan ve Murat babaları ile birlikte bugünü yaşadıklarından dolayı mutlu olduklarını dile getirdiler. Murat Arkın, İngiltere yaşadığını ancak her Babalar Günü'nde birlikte olduklarını kaydetti. Yurtdışına çıkarken pasaport polisinin kendisine babası ile ilgili 'Allah başımızdan eksik etmesin' dediğini dile getiren Murat Arkın, "Babam, politikacı, felsefeci, yazar değil. Sanatçıdan bahsediyoruz. Bizim için çok büyük bir onur" diye konuştu.
Açıklamaların ardından Cüneyt Arkın'a alışveriş merkezi tarafından eski dönemlere ait saatlerin tasarımında bir hediye verildi. Arkın, söyleşide de vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

FOTOĞRAFLI