SOMA'da hayatını kaybeden maden işçilerinin eşlerini ziyaret eden Cumhuriyet Kadınları Derneği temsilcileri, olayın şokunu üzerinden atamayan kadınların acılarına ortak oldu. Dernek üyesi Dicle Eroğul, "13 Mayıs'ın Soma'daki felaketi anmak ve maden sektörünün sorunlarının tartışıldığı bir gün olarak madenciler için tatil edilmesi yönündeki yasa teklifini yerinde buluyoruz" dedi.
Ankara'dan ve İzmir'den Soma'ya gelen çok sayıda Cumhuriyet Kadınları Derneği üyesi, maden faciasından etkilenen aileleri ziyaret etti. CHP Soma İlçe üyelerinin de katılımıyla Ordulular Derneği'nde basın açıklaması yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dicle Eroğul, sadece Soma'dan değil çevre köylerden ekmek parası kazanmak için çaresiz gençlerin ölüme gittiğini söyledi.
Onlar toprağın altına girerken gerçeğin toprak üzerine çıktığını ileri süren Eroğul, "Onların canlarının bedeli ödenebilir mi? Türkiye rüyadan uyandı. Türkiye her zamanki gibi yaraları sarmak için harekete geçti. Ama asıl sorumlular sanki hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam ediyorlar. Maden işleri ile ilgili kölelik düzenini kuranlar şimdi 'taşeron sistemini kaldıracağız' diyorlar. Yetecek mi, sorunu çözecek mi? Gençler, tarımın bitmesiyle köylerinden koparak hayatları pahasına ucuz iş gücü olarak mezara girmeyi göze alacak kadar çaresizdir. 13 Mayıs'ın Soma'daki felaketi anmak ve maden sektörünün sorunlarının tartışıldığı bir gün olarak madenciler için tatil edilmesi yönündeki yasa teklifini yerinde buluyoruz" dedi.
İktidarın muhalefetin tüm önerilerini geri çevirdiğini iddia eden Dicle Eroğul, tüm engellemelere rağmen parlamentoda görev yapan ve sorumluluklarını yerine getiren milletvekillerine teşekkür ederek kendilerinin de ellerinden geleni yapacağını kaydetti. Eroğul, şöyle konuştu:
"Böyle bir katliamın sorumlusu olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji Bakanı hatta Başbakan'a dünyanın tüm demokrasilerinde geçerli olan istifa mekanizmasını yeniden hatırlatıyoruz. Soma Holding sanki ölümlerin sorumlusu değilmiş gibi işletme görevine devam ediyor. Soma'daki katliamın direk sorumlusu şirketin can ve mal kayıplarının tazminatları ile birlikte işletme sorumluluğundan el çektirilmesi gerektiğini işaret etmek istiyoruz. Güvenlik önlemlerinin maliyeti arttırması nedeniyle özel sektörün konuyu savsaklamasını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Taşeron sisteminin sadece madende değil, yüksek güvenlik gerektiren diğer iş kollarından da çıkarılmasını talep ediyoruz."

ŞY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)