Mehmet AKTARAN / İstanbul, () CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ceylan Otel'de Türk-Polonya İş Forumu'nun kapanış toplantısına katıldı. Toplantıya, Türk ve Polonyalı işadamlarının yanı sıra, Polonya Cumhurbaşkanı Bronistaw Komorowski de katıldı. Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yıla yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "6 asırdır Polonyalılar ve Türkler dost. Bu kadar uzun süre dostluk kurmuş olan dünyada çok az millet var. Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya'daki Lehistan Krallığı zamanında da köklü dostluklarımız vardı. O zaman başlayan dostluk şu anda da devam etmektedir. Polonya ile siyasi ve askeri alanda mükemmel bir işbirliğimiz var. Kısa süre içerisinde gerçekleşen bu başarıdan dolayı Polonya'yı tebrik ediyoruz" dedi.



"EKONOMİK KRİZDE EN AZ SIKINTI ÇEKEN ÜLKE"

Avrupa Birliği içinde ekonomik krizde en az sıkıntı çeken ülkelerden birinin Polonya olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "NATO içerisindeki müttefikliğimiz dolayısıyla savunma konularında Polonya ile ortak görüşümüz var. Türkiye ve Polonya'nın makro ekonomik dengeleri çok sağlam. 80 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye ile AB'nin 6. büyük ekonomisi olan Polonya arasında muhakkak bir potansiyel vardır. Dünya ticaretinin artış oranına göre iki ülke arasında çok fazla ticaretimiz arttı" diye konuştu.



VİZE SORUNU

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üye olmasına rağmen AB ile olan vize problemine değinen Abdullah Gül, “İşadamları mallarını fuarlara gönderiyor ama, mallarını sergilerken, vize nedeniyle kendileri gitmekte zorluk yaşıyor. Değerli dostum (Polonya Cumhurbaşkanı Bronistaw Komorowski) bunun düzeltilmesi için çaba gösterecektir. Bu kadar büyük ekonomileri olan iki ülkenin karşılıklı yatırımı az. Türklerin Polonya'da yatırımı 37 milyon dolar iken, Polonyalıların Türkiye'de yatırımı 27 milyon dolar. Bu rakamların artabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin yatırım cazibesi çok yüksek. Türk müteahhitleri dünyada çok başarılılar. Müteahhitlik alanında çok büyük projelere imza atıyoruz. Büyük rakamlar söz konusu. 2012 yılında Türk müteahhitlerin dünyada aldığı iş 26 milyar dolar. Geçen yıl ise bu rakam 30 milyar doları geçti. Bunlar çevredeki ülkelerde yapılıyor. Sizinle de yapabiliriz. AB fonlarıyla Polonya'da altyapıyı çalışmaları yapılıyor. Türk müteahhitlerin oralarda rol almasını istiyoruz" ifadesini kullandı.



"TÜRK ORDUSU NATO'DA İKİNCİ BÜYÜK ORDU"

Savunma sanayiinin çok önemli olduğunu dile getiren Gül, "Cumhurbaşkanı Komorowski Savunma Bakanlığı yaptı. Ben de Dışişleri Bakanlığı… Savunma ve güvenlik konularına Polonya'nın çok önem verdiğini biliyorum. Türkiye, NATO'da ikinci büyük ordusu olan ülke. Bölgemizde ve çevremizde problemler çözülmediği için, kalıcı barış tesis edilmediği için AB içindeki rahatlığı hissedemeyiz. Güçlü ordumuzun muhakkak ki muhafaza edilmesi ve devam etmesi gerekir. Ordumuzun şüphesiz ki ihtiyaçlarının da önemli bir kısmını Türkiye'deki üretimle sağlıyoruz. Savunma sanayiimizde çok büyük bir gelişme var. Polonya'da da güçlü bir sanayi olduğu için, onlar da buna önem veriyorlar. Savunma ve uçak sanayiinde aslında ilişkilere devletin ilk yıllarında başladık. Kayseri'de teyyare fabrikasında B-24 uçakları üretildi ve bunlar ihraç edildi" şeklinde konuştu.

 

FOTOĞRAFLI

(GK)