Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İskoçya'nın başkenti Edinburg'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İngiliz Tatlı Dil Forumu'nun 1-3 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek olan 3. toplantısına katılmak üzere Edinburg'a gideceğini belirterek, "Beraberimdeki heyette Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik'in yanı sıra üst düzey bürokratlarımız ve akademisyenlerimizde yer almaktadır. Tatlı Dil Forumu, Türkiye ve İngiltere arasında mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerin ruhuna uygun şekilde ikili işbirliği ve koordinasyonun entelektüel düzeyde de ilerletilmesi amacıyla iki sene önce başlatılmış olan bir sivil toplum girişimidir. Sivil diyalogu güçlendirme hedefini taşıyan forum iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya çevrelerinin temsilcilerinin tek bir platformda toplamakta, katılımcıların güncel ikili veya uluslararası meseleleri gayri resmi ve esnek bir yaklaşımla tartışmalarına imkan taşımaktadır. Bu çerçevede Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan tüm siyasi partilerden milletvekillerimizin yanı sıra, önde gelen işadamlarımız, akademisyenlerimiz ve medya mensuplarımızda forum kapsamında iki gün sürecek olan panellere ve etkinliklere katılmak, bu vesileyle İngiliz muhataplarıyla temaslarda bulunmak üzere Edinburg ziyaretine katılacaklardır" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Türk ve İngiliz tarafların özverili ve disiplinli çalışmaları neticesinde organize edilen 3. toplantı kapsamında düzenlenecek panellerde katılımcılar Türkiye ve İngiltere'nin ortak gündeminde yer alan küresel ekonomik gelişmeler, enerji güvenliği, Avrupa Birliğiyle ilgili konular ve bölgemizde yaşanan gelişmeler gibi güncel konuları değerlendireceklerdir" diye konuştu.
"EDİNBURG VE CİVARINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZLA BİRARAYA GELMEYİDE ÖN GÖRÜYORUM"
Edinburg ziyaretinde bir konuşmada yapacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "İngiliz yetkililer ve basın mensupları ile gerçekleştireceğim bazı temasların yanı sıra, Edinburg ve civarında yaşayan vatandaşlarımızla bir araya gelmeyi de ön görüyorum. Türk-İngiliz Tatlı Dil Formu'nun gelişimi, forumun kurumsallaşmasına yönelik çalışmaları teşvik etmektedir. 4. toplantısı gelecek yıl ülkemizde yapılacak olan formu şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada desteklemeye devam edeceğiz. Formun iki ülkeden çeşitli alanda faaliyet gösteren grupları bir araya getirerek, birbirlerini tanımlarına, ileriye dönük yararlı bağlantılar kurmalarına karşılıklı anlayışın artmasına vesile olacağını ve forum çerçevesinde gerçekleştirilecek entelektüel tartışmaların her iki ülkeden siyasetçilere ışık tutacağını düşünüyorum. Forum çalışmalarının dostumuz ve stratejik ortağımız İngiltere'yle ilişkilerimize önemli katkı yapacağına ve sivil diyalogu da içerecek şekilde derinleşmesini sağlayacağına samimiyetle inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından Gül uçakla Edinburg'a gitti.