Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napalitano’nun resmi davetlisi olarak bugün İstanbul’dan Roma’ya giderken Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, “ Başbakan’ın konuşma uslübunu nasıl değerlendiriyorsunuz? “ şeklindeki sorusunu, “ Sayın Başbakan, aynı zamanda bir siyasi partinin de başkanıdır. Görüşlerini açıklayacaktır. Bundan daha normal bir şey olmaz” diye cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül bu soruyla ilgili olarak Türkiye’de tüm siyasetçilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“ Türkiye’nin ortamını normalleştirmek hepemizin tabiiki çıkarınadır. Hepimizin de görevidir. Ekonomideki en ufak bir oynama bile hepimize zarar vermektedir.Sayın Başbakan aynı zamanda bir siyasi partinin de başkanıdır. Görüşlerini açıklayacaktır. Bundan daha normal bir şey olmaz. Görüşlerini bildiklerini tavsiyelerini kamu oyu önünde paylaşacaktır.Tabi Türkiye’nin bütün siyasetçilerinin önemli aktörlerinin hepsinin dikkat etmesi gereken şey, Türkiye de olağanüstü bir şeyin aslında olmadığını, Türkiyenin normal yolunda gittiğini, bunlar demokrasinin olmazsa olmaz tarafı olduğunu, Türkiye’nin demokrasinin, hukukun işlediği bir ülke olduğunu, ekonomik göstergelerin güven verici olduğunu, hem kendi halkımıza hem de dışarıya göstermek hepimizin menfaatinedir.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül beraberinde eşi Harunnisa Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, milletvekilleri, çok sayıda işadamı, akademisyen ve gazeteciden oluşan 350 kişilik bir heyetle Roma’ya gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı ziyaretiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“ Bu bağlamda 2014 yılının ikinci yarısında AB Başkanlığını devralacak İtalya ile yapacağımız tüm temaslarda sürecimizle ilgili konularda da tabiki görüşmelerimiz olacak.

Türkiye ile İtalya arasındaki siyasi ilişkiler kadar ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin gelişmesindede büyük önem addediyoruz.. Avrupa’yı etkisi altına alan ekonomik kriz ortamı da dahil İtalya ile 20 milyar dolar hacminde ticaretimiz bunun en açık göstergesidir Bu çerçevede Türk ve İtalya iş çevrelerinin önde gelen temsilcileriyle de çalışma kahvaltısı yapacağım. Türkiye İtalya iş formunun açılışında da işadamlarına hitap edeceğim.

Ziyaretimin bir diğer boyutu ilişkilerimizin beşeri ve kültürel boyutudur. 2013 yılında 700 bin İtalyan ülkemizi ziyaret etmiyştir. Türk ve İtalyan halklarını birbirine yakınlaştıran bu alandaki etkileşimi kolaylaştıracak adımları atmak ta da kararlıyız. Bu ziyaretimde Yunus Emre Kültür Merkezinin açılışını da gerçekleştirceğim. 31 Ocak gün Ronesansın Başkenti Floransa’ya geçeceğim.”

ANAYASAL BİR YETKİM YOK

Cumhurbaşkanı Gül gündemle ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “ Sağlık durumu her geçen gün kötüye giden Profesör Fatih Hilmioğlu için devreye giridiğiniz söylendi şeklindeki sorusuna , “ Halkımız şöyle zannediyor; Cumhurbaşkanı birisini arzu ederse veya cezaevinde hasta olan birisi hastaysa onu affedebilir. Böyle bir Anayasal yetkisi var zannediyorlar. Benim böyle bir yetkim yok. Böyle bir yetkim olsa doğrusu hemen kullanırım. Hasta olanların savcılar vasıtasıyla Adli Tıbba müracaat etmeleri gerekiyor. Adli Tıbbın vereceği rapor doğrultusunda bu Adalet Bakanlığı vasıtasıyla benim önüme geliyor. Ben Cumhurbaşkanı olarak o zaman devreye giriyorum. Bu tip durumlar insanidir. Ben üzülüyorum ama elimde yasal olarak resen birisini hapisten çıkarmaya yetkim yok. Bu süreçlerin hızlanması içinde gerekli talimatları hep verdim. “dedi.

Doların yükselmesi ve toplanacak ekonomik kurulu için sorulan soruya ise gülerek yanında bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı göstererek, “ Bunu Ali Beye sorun “ dedi ve şöyle konuştu:

“ Türkiye dalgalı kur politikası içersinde. Bunu hepimiz biliyoruz.Herhangi bir kur şu noktada olmayacak diye bir tespit yok. Ekonomik göstergelerin gerçekçi seviyede olması ekonomi yönetiminin en önemli görevlerinden birisidir. Onun için devamlı toplantılar yapıyorlar. Tahliller, analizler yapıyorlar. Merkez Bankasının bağımsızlığını Türkiye önemli bir reform olarak kabul etmiştir. Merkez Bankalarının bağımlı olduğu dönemlerde ekonomiye güven zedeleniyordu. Uzmanlar nasıl bir karar verecek onu hep beraber göreceğiz.”

Seçimler yaklaşırken yapılan saldırılar hakkındaki görüşü sorular Abudullah Gül, “ Seçim ortamına girilince herkesin konuşmasına çok dikkat etmesi gerekir. Daha saygın dil kullanılması gerekir. Geçenlerde maalesef acı bir olay da oldu” dedi.