Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Diyalog, silahsızlanma, bölgesel ve küresel güvenlik" başlığıyla Adile Sultan Sarayında düzenlenen 60. Pugwash Bilim ve Uluslararası Konferansları'nın açılışında konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi bakımından kritik bir coğrafya olan Afro-Avrasya ekseni merkezinde yer aldığını belirterek, ayrıca Türkiye'nin silahların kontrolü, silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konularında aktif katkı yapan, bu alandaki tüm temel uluslararası belgelere ve ihracat kontrol düzenlemesine taraf olan bir ülke olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, "Soğuk savaşın zirve noktasına ulaştığı yıllarda üniversite öğrencisiydim. Soğuk savaş sona erdiğinde ise yeni bir siyasetçi olarak Türkiye'de önemli sorumluluklar üstlenmeye başladım. Benim şahidi olduğum zaman diliminde belki dünya savaşı ölçeğinde bir çatışma tekrar yaşanmadı ama dehşet dengesinin oluşturduğu baskıları tüm canlılığıyla tecrübe ettik. Kitle imha silahlarının, ağır insani ve maddi bedelinin her zaman farkındaydık. Zira Hiroşima, Nagazaki'de kullanılan atom bombalarının sivil halk üzerindeki yıkıcı etkileri hafızalarımıza çok derin etkiler bırakmıştı. O yüzden gençlik yıllarımızdan itibaren bu silahların tedavülden kaldırılmasını hep savunduk. Kuruluşunun hemen ardından BM Genel Kurulu'nun 24 Ocak 1946 tarihli ilk kararı da esasen nükleer silahların ortadan kaldırılması için kurulan bir komisyon olmuştur. Ancak soğuk savaşın getirdiği ideolojik kutuplaşma ve silahlanma yarışı
bu hedefe ulaşılmasını da mümkün kılmamıştır" dedi.