Özkan ARSLAN / İSTANBUL, () - CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Gezi Parkı ve İstiklal Caddesi'nde vatandaşları ve esnafı selamladı. Yoğun ilgiyle karşılaşan İhsanoğlu, Galatasaray Lisesi önünde eylem yapan 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu' üyesi kadınların da yanına giderek eyleme destek verdi. 

Seçim çalışmalarını İstanbul'da sürdüren Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve beraberindekilerle konakladıkları otelden çıkarak, ilk olarak Gezi Parkı'na girdi. Burada parktaki vatandaşları selamlayan İhsanoğlu, bir bebeği sevdi. Kendisine sevgi gösterisinde bulunanlarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren İhsanoğlu'na bir vatandaş Beyoğlu'nun simgelerinden olan tramvay maketi hediye etti.

JAPON TURİSTLERİN İLGİSİ

Gezi Parkı'ndan Taksim Meydanı'na çıkan İhsanoğlu, burada karşılaştığı bir grup Japon turistin ilgisiyle karşılaştı. İhsanoğlu, kendisine ilgi gösteren turistlerin yanına giderek bir süre sohbet edip fotoğraf çektirdi. Buradan İstiklal Caddesi'ne giren İhsanoğlu, “Türkiye seninle gurur duyuyor", “Cumhurbaşkanı İhsanoğlu" sloganları atan bir grup tarafından karşılandı.

"POLEMİĞE GİRMEYECEĞİM"

İstiklal Caddesi'nde vatandaşları selamlayarak yürüyen İhsanoğlu, bir basın mensubunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle ilgili yaptığı "Statükoya bekçi arıyorlar" eleştirisini hatırlatması üzerine, “Ben yine polemiğe girmeyeceğim. Fakat ben Anayasaya bekçiyim. Ben devletin birliğine, milletin dirliğine, bütünlüğüne bekçiyim. Ben hak ve hukukun uygulanmasına, kanun hakimiyetine bekçiyim. Ben insanların eşit muamele görmesine bekçiyim. Ben Anayasada yazılı olan hükümlerin bekçisiyim. Ben Cumhurbaşkanı andındaki hükümlerin bekçisiyim" diye konuştu.

MISIR APARTMANI ÖNÜNDE POZ VERDİ

Cadde boyunca bazı işyerlerine giren ve esnafla sohbet eden Ekmeleddin İhsanoğlu, Galatasaray Lisesi'ni geçtikten sonra İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un kaldığı Mısırlı Apartmanı önünde durdu. Burada kısa bir konuşma yapan İhsanoğlu, “Mehmet Akif Ersoy'un son zamanlarında kaldığı apartman burası. Ve babam da kendisini burada ziyaret etmiştir" dedi. Soru almayan ve basın mensuplarına teşekkür eden İhsanoğlu, tekrar Taksim yönünde yürümeye başladı.

KADIN CİNAYETLERİNE DURDURACAĞIZ PLATFORMU'NUN EYLEMİNE DESTEK

Ekmeleddin İhsanoğlu, Galatasaray Meydanı'ndan geçerken slogan atan bir grubun yanına yaklaştı. Aralarında oyuncu Nur Sürer'in de bulunduğu 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu' üyesi kadınların eylemine destek veren İhsanoğlu, bir kadının, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'yuz. Yeni Cumhurbaşkanımızdan kadın cinayetlerini durdurma mücadelesine sahip çıkmasını bekliyoruz. 'Kadınların hayatına sahip çıkmayan adaya oy yok' diyor platformumuz. Kadınların hayatına sahip çıkan adaya oy vereceğiz" şeklindeki sözlerine, şu karşılığı verdi:

“Bu cinayetleri durdurmak devletin ve toplumun görevidir. Bu cinayetleri haklı kılacak hiçbir gerekçe olamaz. Gerek kanunumuzda gerek adalet sisteminde gerek bizim dinimizde en kıymetli varlık candır, hayattır. Ayrıca kadınlara ayrım yapmak dinimize de, kültürümüze de, anayasal düzenimize de tamamen ters düşen hususlardır. Bu bir vahşettir, bu bir cinayettir. Devletimizin bunun karşısında olması lazım. Ben inşallah hak ve hukuk izniyle, halkın desteğiyle seçildiğim andan itibaren kadın meselesine ayrı bir önem vereceğim. Çünkü ben bunun mücadelesini İslam İşbirliği Teşkilatı içerisinde de verdim. Ve kadınların toplumda güçlenmesi, karar mekanizmalarında söz sahibi olması, kadınlara karşı şiddetin uygulanmaması ve buna benzer zalimane muamelelere maruz kalmaması için elimden gelen gayreti yapacağım. Bununla ilgili kararlar aldım. Belli bir hükümete bunları kabul ettirdim ve bununla ilgili özel bir teşkilat kurdum. Bunu 57 ülke için yapan bir insan olarak, ben kendi ülkemde elbette gerekeni yapacağım. Bu konularla bizzat kendim mücadele edeceğim. Eşim de bu konuda çok hassas bir kadındır. O da bu konuda bana destek olacaktır."

Kadınlar da, desteği için teşekkür edip, İhsanoğlu'na bir rozet hediye etti.



BALIK PAZARI'NDA ŞEKERLEMECİ ZİYARETİ

Ekmeleddin İhsanoğlu daha sonra Balık Pazarı'na girdi. Burada, daha önce eşiyle sık sık geldiği öğrenilen bir şekerlemeciye giren İhsanoğlu yaklaşık 5 dakika esnafla sohbet etti. Çıkışta basın mensuplarına ilgiden memnun olduğunu söyleyen İhsanoğlu, “Ecnebi turistlerin bile bu kadar yakından ilgi göstermesi... Demek ki bu halkta bize karşı bir teveccüh var. Hakkın desteğiyle inşallah hedefe ulaşacağız" dedi.

“Türkiye'nin umudu İhsanoğlu" sloganları hatırlatılan İhsanoğlu, “Bu en güzel cevap, bu herkese yeter. Bana da yeter, 76 milyona da yeter" dedi.

Daha sonra sloganlar arasında aracına binen İhsanoğlu, iftar programına katılmak üzere Sultangazi'ye gitti.