İHSANOĞLU : PEHLİVANDAN HAKEM OLUR MU?
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Büyük Samsun Oteli’nde kentteki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu. İhsanoğlu, "Bir mevkiye bir makama ulaşmak için milleti bu kadar ayrıştırabilir misiniz? Türkiye bunları kabul etmiyor. Türkiye bunları reddedecek. Türkiye Pazar günü bunun cevabını verecektir. Siyasi partilerin bazıları bu ayrışmayı yaparak belirli oylar almışlardır. ‘Bu oylar beni iktidara taşıyor, gelmeyen oylarla ben ilgilenmiyorum. Yahutta vatan haini’ bu anlayış içerisinde eğer cumhurbaşkanı bu şekilde davranırsa yani yüzde 50 oy aldıktan sonra o öbür 50 benim kimliğim değildir, vatan hainidir, onlar ötekiler derse ne olur bu memleketin hali düşünebiliyor musunuz? Türkiye bu yolda giderse nereye gelir arkadaşlar. Tefrikaya gider ben başka kelime kullanmak istemiyorum. Başka şeylerden Türkiye’yi Allah korusun. Bizim etrafımız ateş çemberi. Alevler sıçramasın kıvılcımlar içeri sıçramasın. Siz bunun karşısında ayrıştıranı mı seçeceksiniz birleştireni mi seçeceksiniz?” dedi.
TÜRKİYE'NİN BÖYLE HAFİFLİKLERE TAHAMMÜLÜ YOK
Kendisinin hiçbir parti ve cemaatin mensubu olmadığını söyleyen İhsanoğlu, "Doçentlik çalışmamı İngiliz casusluğu meselesi haline getirdiler. Kendi kafalarına göre bir casusluk metni uydurdular. Böyle adi iftiralar adi yalanlar. Ben İstiklal Marşı’nı güya yanlış okumuşum doğru okumuşum bunu sahneye kurdular, Karagöz Hacivat oynatır gibi büyük ekranlarda sahneye kurdular ve millete seyrettirdiler. Hala arife günündeki bir hadiseyi hala ısıtıp ısıtıp her gün. Şimdi eğer bu memleket cumhurbaşkanını ilk defa seçiyorsa o zaman seçimle ilgili meseleleri konuşalım. Ama konuşmuyorlar İstiklal Marşı, İstiklal Marşı. Ahmet bey, Yahya Kemal bey falan filan. İyi ki yani tanzimat, divan edebiyatı falan girmedi. Yoksa biz 2023’e kadar giderdik tartışa tartışa. Türkiye’nin böyle hafifliklere tahammülü yok arkadaşlar. Pazar günü karar verecek millet. Ama ben şuna inanıyorum bu millet demokrasi için karar verecek. Bu millet her şeyden önce milli birlik ve bütünlük için karar verecek" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partilerin mevzu bahis olmadığını belirten İhsanoğlu, “Burada bir hakemlik müessesesi. Cumhurbaşkanı hakemdir. Pehlivandan hakem olur mu? Pehlivan güreşir, bırakır güreşsin. Bırakın kazansın. Ama hakem yapmayın. Çünkü hakem yaparsanız taraf tutacaktır. Taraf tutarsa toplumda yaracağı huzursuzluk daha büyük olacaktır. Devletin tepesi orası. Devletin tepesi sorun çözme yeridir sorun yaratma yeri değildir” dedi.
PAZALIĞA DAYALI BARIŞ, KÖTÜ BİR SAVAŞIN BAŞLANGICIDIR
Samsun ve Karadeniz için çok önemli bir mesele olan barış meselesi üzerinde durmak istediğini söyleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, “Kürt kardeşlerimizle ilgili mesele ve barış konusu tabi buradaki Karadeniz’deki hassasiyetleri çok iyi biliyorum. Biz 30 bin evladımızı kaybettik. Bunun bir daha tekerrür etmesini hiç kimse istemez. Onun için barış yapacağız. Ama bu barış onurlu bir barış olması lazım. Herkesi memnun edecek, herkesin kabul edeceği bir barış olması lazım. Bu birinci şart. İkinci şart TBMM’nin bunu kabul etmesi lazım. Üçüncü şart milli mütabakat olması lazım. Onların olmadığı takdirde iki kişiye indirgenen ve siyasi yatırımlara indirgenen bir barış pazarlığa dayalı bir barış, barış değildir. Kötü bir savaşın başlangıcıdır. Bu şekilde doğan barış aksaktır. ‘Siz bana oylarınızı veriniz ben size inşallah şunları şunları yaparım.’ Bunu ben zaten Kürt kardeşlerimizin kabul edeceğini zannetmiyorum. Böyle kısa vadeli bir barış uzun vadeli bir sıkıntı doğurur” diye konuştu.
Ekmeleddin İhsanoğlu, toplantının ardından karayolu ile Ordu'ya hareket etti.

FOTOĞRAFLI