İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, () - İSLAM dininin aileyi 'Huzur limanı' olarak gördüğü, çiftlerin oluşturduğu aileler için evin barınaktan öte sığınak; evliliğin insana sükunet aşılayan bir nimet olduğu belirtildi.
İstanbul Müftülüğü tarafından hazırlanan ve tüm camilerde okunan bu haftaki 'Huzur limanı; Aile' başlıklı hutbede, binanın tuğla, okyanusun damla, insanların hücre ve toplumun da ailelerden oluştuğu hatırlatıldı. Sağlıklı hücrelerin bedenin, sağlıklı ailelerin de toplumun sağlığını etkilediği anlatılan hutbede, ailenin kelime anlamının ‘Karşılıklı birbirine muhtaç olan, birbirine dayanan ve güvenen bireyler' olduğu ifade edildi. Ailenin kök anlamının, aile kurumunun, insan dayanışması, güven, ilgi, yardım ve fedakarlık üzerine kurulduğunun en bariz göstergesi olduğu ifade edilen hutbede şöyle denildi:
"Burada bireyler yüreklerini paylaşır. Onlar için ev bir barınak olmaktan öte bir sığınaktır. Dolayısıyla aile meydana getirmek, dünyanın en değerli kurumunu meydana getirmektir. Nitekim Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: 'Ey genç topluluğu! Aranızdan evlenmeye gücü yetenler evlensin. Çünkü evlenmek gözü haramdan korumak ve iffeti muhafaza etmek için en iyi yoldur."
Allah’ı erkek ve kadına, evlenerek bir yuvayı paylaşmalarını tavsiye ettiği belirtilen hutbede, Hz. Muhammed’in, "Ben namaz da kılarım, uyurum da; oruç da tutarım, tutmadığım da olur; kadınlarla da evlenirim. Her kim benim sünnetimden yüz çevirirse, benden değildir” diye buyurarak evliliğin kendi sünneti olduğuna dikkat çekildi. İslam peygamberinin, bu sözlerinin evlilik tavsiyesini pekiştirdiği gibi bu hayat tarzını, reddedenlere ikazda bulunduğu anlatıldı. Hutbede, şu görüşlere yer verildi;
"KALABALIKLAR İÇİNDEKİ YALNIZ KALAN GÖNLÜ EŞ ŞAD EDEBİLİR"
“Evlilik, insana sükunet aşılayan bir nimettir. Kalabalıklar içinde yalnız kalmış bir gönlü ancak bir eş şad edebilir. Sevginin en özelini, sıcak, müşfik dost elini, hayatı yaşanılır kılan paylaşımı ancak bir eş sunabilir. Bu durumu yüce kitabımızda Rabbimiz şöyle ifade etmektedir: ‘İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O'nun varlığının delillerindendir. Bunda, düşünen bir toplum için dersler vardır.’ Kuran-ı Kerim, ailenin sadece madden değil, manen ve ahlaken de korunmasını her inanan insana şöyle emreder: ‘Ey iman edenler; Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyunuz.’ Bu ayette yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşle sadece öte dünya murat edilmemektedir. Belki evin, öncelikle bu dünyada cenneti hatırlatan bir mutluluk yuvası olması gerekirken fakat korunamadığından içerisindeki bireylerin hatta duvarların insanı sıktığı, ıstırap ve azap verdiği bir cehenneme dönüşmesi kastedilmektedir.”
Hutbede, duygularında istikrar olan bireylerin oluşturduğu ailelerde mutluluğun olacağı bu ailelerde bireylerin birbirlerini gözettiği, acıların paylaşılarak küçültülürken, mutluluk ve sevinçlerin paylaşılarak büyütüldüğü, birbirlerine ‘Bağımlı’ değil, ‘Bağlı’, yeteneklerini köreltmeyen eşlerin kararları ortak aldığı vurgulandı.

(İD)