ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bilim insanları, Ankara'nın Çubuk İlçesi'nde boşaltılmış bir bina üzerinde 'Gerçek deprem etki deneyi'ni başlattı. İlçede delikli tuğladan yapılmış eski yığma binada gerçekleştirilen deneyde, baskı uygulanan yapının nelere maruz kaldığı tespit ediliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ODTÜ işbirliğinde, dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, boşaltılmış eski bir bina üzerinde 'Gerçek deprem etki deneyi' çalışması başladı. Çubuk'ta 30 yıllık olduğu belirtilen eski bir binayı ortadan ikiye bölen ve içerisine deprem deney düzeneği yerleştirilerek yapılan deprem testini, onlarca bilim insanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri izledi. Binanın her bölgesine döşenen sistemlerle meydana gelen hasar kayıt altında tutuluyor.
Yaklaşık bir aylık çalışmanın sonucunda dün başlanan deneyin bugün tamamlanması bekleniyor. Binaya pistonlar yardımıyla baskı uygulanan deneyde, deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getireceği araştırılacak. Elde edilen veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevcut yönetmeliğe göre uygulama yapılacak. Delikli tuğla olarak bilinen yığma binalar gereksiz yere riskli ilan edilmeyecek. Proje koordinatörlerinden ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, bakanlıkla işbirliği içerisinde başlatılan proje kapsamında yığma binaların deprem anındaki davranışlarını ve nasıl bir ekiyle karşılaştıklarının sonucunda neler olduğunu göreceklerini ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer, ODTÜ ile işbirliği içerisinde yapılan protokol kapsamında iki adet yığma binada deprem deneyi gerçekleştirdiklerini ifade etti. İlk deneyin mayıs ayında yapıldığını belirten Bayer, "İlçede toplam iki deney yaptık. Bu deneyimiz delikli bir tuğla üzerine inşa edilmiş yapı. İki deneyin tek farkı sadece yapı özelliği değil, aynı zamanda yükleme şekilleri de farklıdır. Diğer bina daha küçük olması nedeniyle arkadan itme yöntemiyle teste tabi tutulmuştu. Bu binamız ise uzun ekseni üzerinde ortadan ikiye bölünme sonucunda, her kata yerleştirilen pistonlar vasıtasıyla ortadan ikiye itme kuvvetiyle yaptık" dedi.
Deprem Etki Deneyi'ni ODTÜ Cankurtaran Kuşlar Projesi (CANKUŞ) ekibi de helikopter kamerayla havadan görüntüledi. Mevcut bir yığma bina üzerinde gerçek deprem etkisinin modelleneceği deney, bilim dünyasında bir ilk sayılması açısından son derece önem arz ediyor.

(FOTOĞRAFLI)