VAN'daki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü tarafından organize edilen 'Çözüm sürecine' yönelik çalıştay başladı. Bölgeden yaklaşık 300 kanaat önderinin konuşacağı çalıştay 2 gün sürecek.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Türkiye'de ilk kez düzenlenen 'Çözüm Süreci Beklenti ve Temenniler Çalıştayı', YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde başladı. Çalıştayın açılışına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkan Vekili Hatice Çoban, bazı ilçe belediye başkanları, kurum amirleri ve Van, Hakkari, Bitlis, Şırnak, Siirt, Muş ve Ağrı'dan yaklaşık 150 kanaat önderi katıldı.
Vali Aydın Nezih Doğan, açılış konuşmasında Mevlana ve Yunus Emre'dan alıntılar yaptı. Kanaat önderlerinin konuşmalarından derlenen bilgilerden devlet olarak nasıl faydalanabileceklerini belirlemek amacıyla çalıştaya katıldıklarını belirten Vali Doğan, şöyle dedi:
"İnsanlarla ilgili hoş şeyler söylerseniz aranızdaki ilişkiler gelişir. Önce dilimize sahip çıkmalıyız. Sözlerin hedefine doğru ulaşması için ortak nokta belirlemek zorundayız.  Konuşmalarımızda, süreci temelden etkileyecek yanlışlıkları yaparsak bilmeliyiz ki zaten zor olan süreci yeni zorluklarla karşı karşıya getiririz. Ortada sorun varsa kendiliğinden çözülmez. Bunun için iradeye ihtiyaç vardır. Başbakanımız önemli bir siyasi risk almıştır. Gereken adımları atmakta, atmaya devam etmektedir. Burada konuşan belediye başkanımız zor bir sınavdan geçiyor. Tuzaklı yolda olduğunu fark ediyor. Bazı sorunlarımızı birbirimize iletmemiz gerekir. Kötü günlerimizde bir arada olmamız gerekir. Sabır, akıl, duaya ihtiyacımız var." 
"GEÇMİŞİ UNUTMAYACAĞIZ, ACILARI YARIŞTIRMAYACAĞIZ"
Van Belediye Başkan Vekili BDP'li Hatice Çoban, 35 yıla yayılan ve ağır travmalara neden olan bir sorunun tartışıldığını söyledi. Başkan Çoban, geçmişi unutmayacaklarını ancak acıları da yarıştırmayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Kürt sorunu Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın en temel sorunlarının başında geliyor. Bu sorun tüm insanların hayatında iz bırakmıştır. Sadece canlarımızı değil, düşünme, tartışma hassasiyetimizi kaybettik. Çocuklarımız bu savaşın yarıttığı tahribatla büyüdü ve yaralar kapanmayacak noktaya ulaştı. Şu anda çatışmanın olmaması önemlidir. Ama eski günlere dönmemek için acilen yapılması gerekenler var. Eksiklikler olur. Ancak buradan bakınca süreçte iyiye gitmeyen bazı durumlarda yok değildir. Böylesi ortamlar bazı şeylerin üstünün örtülececeği durumlar değildir. İnsanlar ölmüyor, süreç devam ediyor ama böyle devam edeceğinin garantisi de yok. Bu ortamın devam etmesi için üzülerek belirtmeliyim ki sağlam zemin yoktur. Bunun için yasal zeminler oluşturulmalıdır. Türkler, Kürtler ve tüm halklar süreci çok iyi sahiplenmiştir. İlk kez halklar birlikte süreci tartışmış ve halklar açısından empatiyi de anlamlı hale getirmiştir."
"KONUŞULARAK SORUNLAR ÇÖZÜLÜR"
Çalıştaya ev sahipliği yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da çalıştayın konu ve bölgenin anlaşılması açısından çok büyük bir önem taşıdığını söyledi. Rektör Prof.Dr. Battal, "Konuşulunca sorunlar daha kolay çözülür. Şimdiye kadar bölgemizle ilgili yazılmış fikirlerin yüzde 90'ı doğru değil. Bunları beyan eden arkadaşların büyük kısmı bölgeyi, bölge insanını tanımıyor. Bunları bilmeden yazmaya çalışıyorlar. Burada konuşulacak herşey kitap haline getirilecek ve ilgili tüm kurumlara gönderilecek" diye konuştu.  Konuşmaların ardından ilk kanaat önderleri basına kapalı olarak konuşmalarını yaptı. 

OB(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)