Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) işbirliğinde düzenlenen 'Uluslararası Yeni Medya ve Yeni Yaklaşımlar' konferansı, Troya Kültür Merkezi'nde başladı.
Konferansın açılış törenine Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevhit Ayengin, BYEGM İl Müdürü Murat Dereli ile akademik personel ve öğrenciler katıldı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner yaptığı açılış konuşmasında, sanal dünyanın üniversiteleri de etkilemeye başladığına dikkat çekti. Online, elektronik ve internet üzerinden eğitim programları bulunduğunu ve dünyanın en saygın üniversitelerinin yaptığı bu programlar sayesinde yüz binlerce insanın bir anda eğitimden geçtiğini söyledi. Elektronik dünyanın gazetelerin, dergilerin ve basılı kitapların sonunu getirip getirmediği tartışmalarının olduğunu ifade eden Rektör Laçiner, "Belki şu anda biraz hafife alıyoruz sanal dünyayı. Emin olunuz, 19'uncu yüzyılın başındaki Osmanlı İmparatorluğu'nun kesişme anı, dönüm noktası neyse 21'nci yüzyıla geldiğimiz şu noktada da Türkiye Cumhuriyeti'nin hali budur. Eğer bu gelişmeyi yakalayabilirsek tarihin önünde akar gideriz. Eğer bu gelişmeyi yakalayamazsak işte twitter, facebook gibi çeşitli sosyal medya alanlarına, oradaki sorunlara takılır kalırsak, tarihin akışının gerisinde kalırız. Yakalayabilirsek tarihin önüne yerleşmiş oluruz. Kısacası inanılmaz, şoke edici bir değişimin, yeniden yapılandırıcı bir değişimin hemen başlangıcındayız. Yakaladık yakaladık, yakalayamadık bunun esiri, kölesi oluruz. Bunun bütün dünya ülkeleri farkında. Mesela Twitter'ın, Facebook'un, buna benzer sosyal medya kuruluşlarının Amerikan menşeili olması, yani bir ülkeden sadece yayın yapıyor olması, sahiplerinin sadece o ülkede olması herkesi rahatsız etmeye başladı. Dünya yeniden şekilleniyor ve bu şekillenmede herkes bir şekilde payını almak istiyor" diye konuştu.
BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, yeni medya konusuna dikkat çekerek konuşmasına başladı. Karakaya, "Günlük yaşantımızın hemen her alanında giderek yaygın bir şekilde kendine yer bulan cep telefonu, tablet bilgisayarlar ve taşınabilir bellekler ile gelişen yeni medya tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gazetecilik anlayışını kökten değiştiriyor. Bugün artık sadece okuyan değil, okuduğunu paylaşan, yorum yapan, tartışan, beğenisini ve hoşnutsuzluğunu dile getiren, eleştiren bir okur kitlesine haber yapılmaktadır. Buda iletişimin, eğitimin ve gazetecilik pratiklerinin ve bu konuda yapılan çalışmaların tekrar gözden geçirilmesi ve yeni medya anlayışına nasıl uyum sağlanabileceğinin araştırılmasını gerek kılmaktadır. Bilindiği üzere yeni medya mecrası enformasyon akışı sağladığı gibi ne yazık ki spekülatif, doğruluğu araştırılmamış, gerçek dışı bilgilerin de dolaşıma girmesine, insanların özel hayatlarının gereğinden fazla deşifre edilmesine ve bilgi kirliliğine neden olmaktadır. İletişim Fakülteleri ve basın mensuplarına önemli görevler düşmektedir. Biz de BYEGM olarak başta facebook hesabımız olmak üzere, sosyal medya araçlarıyla halkımızla doğrudan iletişime geçme imkanlarını kullanıyoruz. Sosyal medya alanlarındaki yeni fırsatlarını araştırarak basın ve kamu aktörlerine danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Akademik yayınlar, eğitim ve konferanslarla değişen ve dönüşen yeni medya düzenine hem basın mensuplarının, hem de iletişim fakültelerinin uyum sağlaması ve gerekli donanıma sahip olabilmeleri için çalışıyoruz. Bu konferansında yeni medya çalışmalarına katkı sağlamasını umuyorum" diye konuştu.
İki gün sürecek oturumlar sonunda yayınlanan bildirilerin kitap haline getirilerek kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

BG,EK(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)