İZMİR’de Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı. Küçük çocuklar anne ve babalarının omuzlarında bayrak sallarken, biraz büyükler geçit töreni sırasında askerlerle yürüdü. İzmir’e gemiyle gelen turistler de ellerinde bayraklarla coşkuya katıldı. Vatandaşlar ilk kez protokol zincirini aşarak, töreni en yakın yerden izledi.
İzmir Valilik tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, eşi Selime Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu, Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir milletvekilleri Rıfat Sait, Ali Aşlık, Hamza Dağ, İlknur Denizli, Nesrin Ulema, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural ile çok sayıda asker katıldı.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Hürriyet Anadolu Lisesi’nden Nezahat Seçil Pengiz ile Kenan Evren Anadolu Lisesi’nden Emre Tosun Cumhuriyet şiirleri okudu.
'ATATÜRK VE ARKADAŞLARI YOL GÖSTERİCİMİZ OLACAKTIR'
İzmir Valisi Mustafa Toprak törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in bir yenilenme ve kalkınma projesi olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Bir kalkınma ve modernleşme projesi olan cumhuriyetin ilanı ve ardından gelen inkılaplar ile siyasal, sosyal ve ekonomik anlamda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Ülkemiz Cumhuriyet sayesinde sadece bölgesel bir güç olmayıp, küresel anlamda da söz sahibi olmuştur. Ülkemizi emekleri, bilgileri ve düşünceleri ile büyüterek bugünlere getiren ülkemizin güzide insanlarını şükran ve saygı ile anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin, dayatılan esaret ve küçülmeyi reddederek, Atatürk önderliğinde büyük bir gayret, azim, inançla ve destansı bir mücadele ile kurulduğunu iyi biliyoruz. Cumhuriyet sadece geçmişimizin bir hatırası değil, aydınlık geleceğe yürüyüşümüzde de bize ilham kaynağı olacaktır. Hayatın tüm alanında değişimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Buna ayak uydurmak zorundayız. Dünyadaki gelişmelere ayak uydurarak adımlarımızı hızlandırmamız gerekli. Bunun için gerekli potansiyel de fazlası ile mevcuttur. Bu konuda Atatürk ve arkadaşları yol göstericimiz olacaktır."
BAYRAK AYAKTA ALKIŞLANDI
Geçit töreninde Ege Ordusu, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Hava Eğitim Komutanlığı Karma Bandosu eşliğinde gerçekleştiren geçit töreninde halkı ilk gaziler selamladı, bayrak geçerken herkes ayağa kalktı ve alkışladı. Askeri lise öğrencileri geçerken vatandaşlar 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' diye slogan attı. Türk Hava Kuvvetleri’nin uçak ve helikopterleri gökyüzünde coşkuyu katladı.
ÇOCUKLARIN BAYRAMI
Aralarında gazilerin de bulunduğu vatandaşlar, töreni tribünlerden izledi. Töreni, anne ve babalarıyla gelen çocuklar şenlendirdi. Kimi anne ve babasının omzunda kucağında bayrak salladı, kimisi tören alanında koşturdu, kimiyse geçit töreni sırasında askerlerle yürüdü. İzmir’e kruvaziyer gemiyle günübirlik gelen turistler de halkın coşkusuna bayrak sallayarak eşlik etti. Bu yıl ilk kez geçit töreni sırasında vatandaşların protokol zincirlerini aşarak, töreni yakından izlemelerine izin verildi.