MANİSA’da sokakta yaşayan, çalışan ve suça karışmış çocukları korumak için faaliyet gösteren Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü, çocukların barınması için 6 yataklı barınma evi açtı. Merkez Müdürü Murat Nail Gelgeç, çocukları suç işlemekten kurtarmayı hedeflediklerini belirterek spor faaliyetleriyle hayata tutunmalarını sağladıklarını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Manisa İl Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılında kurulan Çocuk ve Gençlik Merkezi, Manisa’da sokakta yaşayan ve suça bulaşmış çocukların korunup barınabileceği 6 yataklı bir merkez hazırladı. Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürü Murat Nail Gelgeç, açılan yerin yetiştirme yurtlarından farklı olduğunu belirterek yeni merkezin sokakta çalışan ve suça bulaşmış çocuklara hizmet vereceğini dile getirdi. Gelgeç, "Sokakta çalışan, yaşayan çocuklara koruyucu, önleyici hizmet veriyoruz. Ailede, okulda sorun yaşayan çocuklara da yardımcı oluyoruz. Sosyal, çalışmacı, psikolog ve öğretmenler eşliğinde ailelere ve çocuklara destek verdik. Acil barınma ihtiyacı olan çocuklar da burada kalabilecek" dedi.
Bazı çocukların kalacak yer sıkıntısı yaşadığını anlatan Gelgeç, çocukları sokağın tehlike riski fazla ortamından çekip aldıklarını vurguladı. Sokakta yaşayan çocukların suça bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu kaydeden Gelgeç, onlara kapılarını açacaklarını söyleyerek daha sonra uygun merkezlere yönlendirebileceklerini dile getirdi. Mahkeme tarafından suça bulaşmış ya da suç mağduru olmuş 110 çocuğun kendilerine yönlendirildiğini aktaran Gelgeç, emniyet tarafından da çocuk suçluluğuyla ilgili 350 vakanın kendilerine geldiğini açıkladı. Gelgeç, bu çocuklara yönelik psikolojik destek verdiklerini dile getirerek yeniden suça bulaşma oranlarının azalması için çalıştıklarını söyledi.
SPORLA SUÇTAN UZAKLAŞTILAR
Çocukları müdürlük bünyesindeki spor alanlarına getirdiklerini kaydeden Murat Nail Gelgeç, futbol ve badmintonda risk grubundaki çocukların çok başarılı olduklarını söyledi. Gelgeç, risk grubundaki çocuklardan kurulan badminton takımının 2012 ve 2013 yıllarında Türkiye üçüncülüğü kazandığını dile getirdi.
Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nde görev yapan Badminton Manisa Temsilcisi Hasan Erdem de kentte çocuk suçluluğunun haritasını çıkardıklarını ve bu haritaya göre proje başlattıklarını açıkladı. Erdem, kentte Ulucami, Nurlupınar, Akpınar ve Horozköy bölgelerinde çocuk suçluluğunun fazla olduğunu açıkladı. Erdem, "Hangi bölgelerde çocuk suçluluğu daha yoğun ise o bölgelerde çalışma başlattık. Çocuk suça karıştıktan sonra tekrarlama riski daha fazla, rehabilitesi çok zordur. Suça karışmadan önlem almayı hedefledik. Nurlupınar bölgesinde hırsızlık, gasp gibi suçların çocuklarda çok olduğunu gördük. Vicdan Karaosmanoğlu okulunu pilot okul seçtik. Ailelerde suça karışmış bir çocuğun daha küçük kardeşlerini hedef aldık ve bunları tespit ettik. Bu çocukları haftanın iki günü salona servisle getirdik ve tekrar evlerine geri bıraktık. Bu çocuklarla sosyal çalışmalar yaptık. Yapılan çalışmaların ardından bu çocukların suça bulaşmadığını gördük. Bu proje suç işlemeye devam eden diğer çocukların oranını da azalttı. İleride suça karışma olasılığı olan çocuklardan oluşturduğumuz takım Türkiye üçüncüsü oldu" diye konuştu.