İZMİR’de, İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri, çocuk cezaevlerinin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Açıklamada, çocukları sosyal hayattan koparmadan yaşam evlerinin kurulabileceği dile getirildi.
Konak Meydanı Eski Sümerbank binası önünde toplanan yaklaşık 15 kişilik grup, basın açıklaması yaparak çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi. İHD İzmir Şubesi’nin öncülük ettiği ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açıklamayı, İHD üyesi Adalet Karadaş yaptı. Adana Pozantı Çocuk Cezaevi’nde yaşananlardan sonra çocuk adalet sistemi ile çocuk tutukluluğunun tartışılır hale geldiğini dile getiren Karadaş, "Ancak burada yaşanan hak ihlalleri son bulmamış, diğer bazı cezaevlerinde de devam etmiştir. Tüm bu yaşananların en temel sebebi, ükemizdeki çocuk yargılamasının ve çocuk ceza infaz uygulamasının evrensel kriterlere uygun olmamasıdır. Tutukluluğun yine erken infaz olarak uygulanması da bu sistemde etkili bir yöntem. Çocuk cezaevlerindeki yaşananların en önemle sebebi ise, çocuk tutuklamalarıdır. Çocuk tutukluluğuna artık son verilsin. Cezaevinde de olsa çocuğun çocuk olduğu asla unutulmamalı. Eğer çocuğun güvenliği de göz önünde bulundurularak illaki özgürlüğü kısıtlanacaksa, çocuklar yaşamdan koparılmadan, genel fiziksel, psikososyal gelişimi, eğitimi aksamadan yaşam evleri olarak sivil denetimdeki kurumlarda kalabilirler. Sonuç olarak, istisnasız, hangi suçu işledikleri iddia edilirse edilsin, 18 yaş altı hiçbir çocuğun artık tutuklanmamasını talep ediyoruz. Bunun için halihazırda çocuk cezaevlerinin kaptılmasını talep ediyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından oluşturulan masada, cezaevlerinin kapatılması için hazırlanan dilekçeler imzaya açıldı. Kampanyanın 5 gün süreceği bildirildi.

TY(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)