Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki Çalış Plajı'nda yerli ve yabancı tatilcilerin, 'denizde boğulan bir çocuk gördük' ihbarı, paniğe yol açtı. Polis plajda, Sahil Güvenlik ekipleri deniz yüzeyinde, dalgıçlar ise 7 saat boyunca su altında boğulan çocuğa dair iz aradı. 48 saatin ardından olayın boğulma değil 'caretta vakası' olduğu kaydedildi.
Fethiye'nin gün batımıyla ünlü Çalış Plajı'ndaki olay geçen pazartesi günü saat 16.00 sıralarında yaşandı. Plajda yüzen yerli ve yabancı tatilciler, denizde el çırparak batıp çıkan bir çocuk gördüklerini belirterek, polis ve 112 Acil Servis İstasyonu'na ihbar yağdırdı. Plajda büyük panik yaşanırken pek çok tatilci kıyıya yaklaşık 200 metre uzaklıkta boğulduğu iddia edilen çocuğu aramaya başladı.
SÜREKLİ FARKLI NOKTALAR İŞARET EDİLDİ
Kıyıda toplanan yaklaşık 200 kişi endişeyle deniz yüzeyini incelemeye başladı. Olay yerine gelen polis, görgü tanıklarının ifadesine başvurdu. Tatilcilerin boğulan birini gördüklerine dair kesin ifadeleri üzerine polis, Fethiye Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'ndan destek istedi. Olay yerine gelen kurtarma botu, deniz üzerinde aramalara başladı. Bu sırada kıyıda bekleyenler, polis ekiplerinin yanına gelerek çocuğun en son görüldüğü yere dair sürekli farklı noktalar işaret etti. İşaret edilen tüm noktalara gitmeye çalışan Sahil Güvenlik ekipleri yaklaşık 1 kilometrelik alanda arama yaptı. Aramalar sırasında 112 Acil Servis ambulansı plajda hazır bekletildi.
'KEL BİRİSİ YÜZEYE ÇIKIP GÖZDEN KAYBOLDU'
Plajda köpeğini gezdirirken arama çalışmalarına katılan Doğukan Seheroğlu, 'çocuk boğuluyor' sesleri üzerine hemen denize atlayarak aramaya başladıklarını söyledi. Yarım saat süren aramaların ardından çocuğa ait olduğunu düşündükleri paleti bulduklarını dile getiren Seheroğlu, aramaya devam ederken kel birisinin su yüzeyine çıkıp sonra gözden kaybolduğunu öne sürdü.
PLAJ BOŞALTILDI
Bu sırada polis ekipleri denizde kaybolduğu öne sürülen çocuğun plajın hangi noktasından denize girdiğini araştırmaya başladı. Boğulan çocuğa ait eşyaların bulunması için plaj boşaltıldı. Ancak eşyalarını alıp plajdan çıkan tatilcilerden geriye, çocuğa dair bir eşya kalmadı.
7 SAAT SU ALTI ARAMASI
Denizde botla yapılan aramalar sonuç vermeyince, Marmaris'ten gelen 3 dalgıç saat 18.00'den itibaren su altı aramasına başladı. Kıyıya paralel 1 kilometre alanda deniz dibini 7 saat boyunca tarayan dalgıçların çabalarından da sonuç alınamadı. Gece yarısından sonra ara verilen arama- kurtarma çalışmalarına dün sabah saatlerinde bu kez kıyıdan devam edildi. Cesedin kıyıya vurma ihtimaline karşı, sahil şeridi boydan boya tarandı. Polis ekipleri, kendilerine kayıp ihbarı gelmeyince aramalara dün akşam saatlerinde son verdi.
'BOĞULMA DEĞİL, CARETTA VAKASI'
Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, olayın üzerinden 48 saat geçmesine rağmen boğulma vakasına ilişkin görgü tanıklarının ifadesi dışında herhangi bir bulguya rastlanmadığını söyledi. Çalış'ın caretta carettaların Türkiye'de 22 yuvalama bölgesinden biri olduğunu ve bu dönemde deniz yüzeyinde çok fazla caretta görüldüğünü anlatan Ay, şöyle dedi:
"Tatilciler, denizde el çırparak batıp çıkan birini gördüklerini belirtti. Bu kişinin kel olduğu ifadesi, boğulduğu sanılan canlının caretta olma ihtimalini güçlendiriyor. Çünkü carettalar belirli aralıklarla su yüzeyine çıkıp dalıyor. Biz de plajda arama çalışmalarını takip ederken bu şekilde suya dalıp çıkan carettalar gördük. Her şeye rağmen 2 gün boyunca çok büyük stres yaşadık. Çalış deniz dibi ve plaj 2 gün boyunca tarandı. Tatilcilerimizin ihbarını yabana atamazdık. Ancak olayın üzerinden 48 saat geçtikten sonra bunun bir boğulma değil caretta vakası olduğunu söyleyebiliriz."

FOTOĞRAFLI