DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Solmaz Köyü'nde çobanların kendilerine saldırdığı için öldürdüğü leoparın, yapılan otopsisinde erkek, 2 yaşında ve 90 kilo ağırlığında olduğu belirlendi. Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Türkiye'de son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı'nda bir leoparın bulunup kayıt altına alındığını, o günden bu yana Anadolu'da resmi olarak bir leopar bulunmadığını söyledi. Leoparın iç organları Veterinerlik Fakültesi'nde incelenmek üzere alınırken, postu ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri de leoparın bulunduğu bölgede inceleme yapmaya başladı.
Çınar İlçesi'ne bağlı 70 haneli Solmaz Köyü kırsal alanda koyunlarını otlatan amca çocukları Mahmut ve Kasım Kaplan, dün saat 10.00 sıralarında vahşi bir hayvanın saldırısına uğradı. Hayvanın kuzeni Kasım Kaplan'ı parçalamaya çalıştığını gören Mahmut Kaplan, yanlarındaki tüfekle ona ateş etmek zorunda kaldı. Vurulan hayvan can verirken, saldırıda el ve ayaklarından yaralanan Kasım Kaplan çağrılan ambulansla Çınar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kasım Kaplan, saldırı anında çok korktuğunu belirterek, "Aniden üstüme saldırdı. Kükremesi beni çok korkuttu. Ellerimle müdahale etmeye çalıştım ama beni yere düşürmüştü, üstüme çıkmıştı. O sırada amca oğlum Mahmut, tüfekle vurup öldürmek zorunda kaldı" diye konuştu.
Öldürülen vahşi hayvanın 'Anadolu Leoparı' olduğu söylenince, Mili Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, köye gelip bilgi aldı. Öldürülen hayvanın leşi, araştırılmak üzere Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ne götürüldü.
OTOPSİ YAPILDI
Bir anda Türkiye gündemine giren leopara Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda yapılan otopsi bugün tamamlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, "Leoparın iç organlarını detaylı inceleme için çıkarıp sakladık. Leopar, kurşun yarasına bağlı iç kanamadan ölmüş. Yaklaşık 2 yaşında ve erkek olan leopar, 90 kilo ağırlığındaydı. Leoparın erkek olması, bölgede başka dişi leoparların yaşadığı ihtimalini gündeme getiriyor. Leoparın ölmüş olması üzücü ancak bu bölgede yaşamış olduğunu göstermesi açısından da umut vericidir. Leoparlar, İran veya Irak bölgesinde mevcutlar. Ancak bunun oradan mı geldiği, yoksa Anadolu Leoparı mı olduğu, detaylı inceleme ve DNA karşılaştırmasından sonra ortaya çıkar. Şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Detaylı incelemeyi yapacağız. Leoparın bulunduğu bölgede de ilgili birimlerce detayları inceleme yapılması gerekir. Aldığımız bir doku örneğini TÜBİAT uzmanlarına da gönderdik" dedi.
Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Anadolu topraklarında son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı'nda bir leoparın bulunup kayıt altına alındığını, o günden bu yana Anadolu'da resmi olarak bir leopar görülmediğini söyledi.
BÖLGE İNCELENECEK
Vurulan leoparla ilgili Ankara'dan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan bir heyetin Diyarbakır'a geleceği belirtilirken, bakanlığa bağlı 15'inci Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında uzmanların, bölgede detaylı inceleme yapacakları öğrenildi.
Dün yapılan otopsiden sonra iç organları incelenmek üzere Veterinerlik Fakültesi tarafından alınan leoparın postunun ise Doğu Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği öğrenildi. Leopar postunun bozulmaması ve kokmaması için derin doruncuya konulduğu belirtildi.