KAZDAĞLARI’nın bin 500 rakımlı tepelerinde, eksi 10 dereceye varan soğuğa ve kötü doğa koşullarına meydan okuyan çobanlar hayvanlarını otlatıyor. Çobanlar, karda otlayan hayvanın et ve sütünün daha lezzetli olduğunu belirtti.
Son günlerde havaların soğumasıyla birlikte başlayan kar yağışı, yüksek kesimde hayvancılıkla uğraşanları olumsuz etkiledi. Balıkesir’in Edremit, Havran, Çanakkale’nin Ayvacık, Bayramiç ve Yenice ilçelerinde yüzlerce besici, geçimlerini sağlayan küçükbaş hayvanları çetin geçen kış mevsimlerinde beslemek için büyük çaba harcıyor. Sırtlarında ot ve saman getirip hayvanlarını besliyor. Kazdağları’nın yüksek kesimlerine yağan kar ve soğuk havaya aldırış etmeden, dağda kurdukları barakalarda yaşayan köylüler, sürülerini besleyebilmek için önceden belirledikleri alanlarda biriktirdikleri otlara yönlendiriyor.
ATALARIMIZDAN BÖYLE GÖRDÜK
Kazdağları’nın Edremit bölgesi Çınarlıhanlar Mevkisi’nde hayvancılık yapan 35 yaşındaki Mustafa Yılmaz, keçilerini doyurmak zorunda olduğunu, bunun için de ormandan çeşitli ot ve yapraklar topladığını söyledi. Yılmaz şöyle dedi:
"Atalarımızdan böyle gördük. Dağda yaşarız. Kar kış demeden de her gün keçilerimizi mutlaka otlatmaya çıkartırız. Normal şartlarda hayvanlarımız kendi yiyeceklerini kendi bulur ama, kış olduğu için biz de başka yerlerden ot getirip, hayvanların beslenmesini kolaylaştırıyoruz. Ama mutlaka, kar yağsa bile her gün ağıldan dışarıya çıkartırız. Kar üzerinde beslenen hayvanın eti de sütü de daha lezzetli olur."
Kazdağları’nın doğal ortamında doğal yiyeceklerle beslenen küçükbaş hayvanların etlerinin ve sütlerinin kekik koktuğunu, bu hayvanlardan elde edilen sütle yapılan peynir ve höşmerim tatlısının daha lezzetli olduğunu savunan Mustafa Yılmaz şunları anlattı:
"Bu bizim yaşam tarzımız. Ama bizim hayvanımız da, sütümüz de ovada beslenen hayvanlardan daha fazla değer buluyor. Sütü biz diğer yerleşik besicilere göre 1 lira daha fazla fiyatla satarız. Kış aylarında tek sıkıntımız, sütü alan mandıraların araçlarının buralara çıkamaması. Böyle zamanlarda ise sütümüzü peynir yapıp, daha sonra satarız. Burada yaptığımız peynir de oldukça iyi para eder. Kilosu 20 liranın altına düşmez."
Bölgede koyun peynirinin kilosu 12- 20, keçi peyniri 17- 20, inek peyniri 12- 15 liradan, koyun sütünün litresi 4 lira, keçi sütü 3 lira, inek sütü 2 liraya satılıyor. Kazdağlarında beslenen hayvanların sütlerinden elde edilen peynir, normal koşullarda beslenen hayvanlara oranla 5- 10 lira daha yüksek fiyatla alıcı buluyor.