ABD eski Başkanı Bill Clinton'un siyasi danışmanı Prof. Dr. Bruce Newman, İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nde ders verdi. Türkiye'nin farklı ülkeler ve kesimler tarafından hedef alındığını söyleyen Prof. Dr. Newman, "Bu saldırılar yüzünden ülkenizde iç karışıklıklar yaşanıyor. Bana göre Türkiye'nin yeni stratejiler belirlemesi şart" dedi.
ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton'a görevi sırasında siyasi danışmanlık yapan Prof. Dr. Bruce Newman, Gediz Üniversitesi öğrencilerine 'Siyasal pazarlamanın geleceği, teknolojinin rolü ve Obama modeli' konulu ders verdi. Prof. Dr. Newman, Türkiye'nin açık saldırı altında olduğunu, bu yüzden iç karışıklıkların bitmek bilmediğini ifade etti. Anadolu'nun stratejik konumu nedeniyle hep hedef konumunda bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bruce Newman şunları söyledi:
"Ülkeniz dünyanın büyük bölümünün kesiştiği stratejik bir konuma sahip, Batı ile Doğu arasında köprü niteliğinde. Bu yüzden çok farklı ülkeler ve kesimler tarafından saldırı altındasınız, bu saldırılar sürekli karışıklıklara yol açıyor. Bunlara yanıt vermek durumundasınız. Bana göre Türkiye'nin yeni stratejiler belirlemesi şart. Türkiye'de ne olup bittiğini konuşmak yerine, Türkiye'nin dünyanın geri kalanına ne ifade ettiğini anlatmakta yarar var. Bu kapsamda savunmaya dayalı olmayan bir yaklaşımla yeni bir slogan ve strateji oluşturulabilir."
Prof. Dr. Bruce Newman, Ağustos ayında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminin, Türkiye'nin dış tehditlere ve saldırılara daha güçlü karşı koyabilmesi için bir fırsat olabileceğine de işaret etti, "Yeni liderle birlikte sloganınız 'Gerçek Türkiye' olabilir. Belki birçok kişi hala gerçek Türkiye'nin ne olduğunu bilmiyordur. Gerçek Türkiye'nin iyi ve pozitif bir olgu olduğu konusu iyi işlenip, dünyanın geri kalanında böyle bir algının oluşması sağlanırsa ülkeniz farklı bir konuma gelecektir. Bu toprakların ayrışmanın değil, birleşmenin ve buluşmanın adresi olduğu iyi anlatılmalı. Tüm dünyadan çeşitli insanların bir arada yaşayabildiği ve farklı kültürlerin, dinlerin, ırkların, etnik oluşumların barındığı model bir ülke konumunuzu güçlendirin. Bence bu, 'Türk rüyası'nı gerçekleştirmek için en etkili strateji" dedi.
Prof. Dr. Newman, ABD'nin bir sonraki başkanının Hillary Clinton olacağını da öne sürdü, "Hillary Clinton birçok nedenden dolayı kazanacak. Çok popüler ve karizmatik bir kadın, üstlendiği görevlerle liderlik vasıflarını başarıyla ortaya koydu. Halk onun bu özellikleri iyi biliyor, anketlerde de hep birinci sırada çıkıyor. Tek güçlü rakibi New Jersey Valisi Chris Christie, ancak Hillary Clinton'la rekabet edemez" dedi.

(FOTOĞRAFLI)