İZMİR'in Konak İlçesi’nde, üç ay önce husumet nedeniyle kahvenin camlarını pompalı tüfekle kırıp ateş eden Ramazan Yurşan'ı öldürdüğü iddiasıyla, 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan kahvehane işletmecisi Hasan Kenar'ın, son duruşmada cinayeti meşru müdafa savunması içerisinde işlediği gerekçesiyle beraatına karar verilip, tahliye  edildi.
Olay, 3 şubat'ta saat 04.00 sıralarında Çimentepe Semti 607 sokak üzerinde meydana geldi. Ramazan Yurşan, iddiaya göre aralarında husumet bulunan Hasan Kenar'ın aynı sokakta bulunan kahvesinin camlarını, av tüfeğinin dipçiğiyle vurarak kırdı. Yurşan, daha sonra sokak içinde Hasan Kemar ile silahlı çatışmaya girdi. Yurşan silahlar sustuğunda sokak içinde ölü bulundu. Cinayet Büro ekipleri, Ramazan Yurşan’ı öldüren kişinin Hasan Kenar olduğunu belirleyip gözaltına aldı. Cinayetin nedeninin ise Ramazan Yurşan'ın kardeşi Murat Yurşan'ı bu olaydan yaklaşık 8 ay önce, camları kırılan kahveyi işleten Hasan Kenar’ın oğlu Onur Kenar’ı öldürmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Adliyeye sevk edilen Hasan Kenar tutuklandı.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gökgöz, hazırladığı iddianamade sanığın cinayeti ağır tahrik altında işlediğini belirtti. İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Hasan Kenar son kez hakim önüne çıktı. Ramazan Yurşan ile akraba olduklarını belirten Hasan Kenar, "Oğlum Murat'ı ölenin kardeşi öldürdü. Bu olaydan sonra Ramazan, bana 'oğlun öldü sen yalnız kaldın, kahvehanayi, lokantayı, arabayı ve bankada paranın hepsini bana vereceksin. Oğlunun yanına mı gitmek istiyorsun hazırlıklı ol ' diye tehdit ediyordu. Kendisiyle birlikte ailesi de beni sürekli tehdit ediyordu. Olay günü elindeki pompalı tüfekle kahvehanenin camlarını kırdı. Sesler üzerine evden aşağıya inip 'ne oluyor' diye dışarı çıktım.Tüfeği bana doğru doğrultup ateş etti. Ben de 30 metre uzakta duran maktüle silahla ateş ettim. Eve girip bir süre uyudum. Eve polisler gelince öldüğünü öğrendim. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Şenay Birol Yargıç, mütalasında, "Hayat bütünlüğüne karşı gerçekleştirilmiş olan silahlı bir saldırıyı defetmek amacıyla, gerçekleştirilen saldırıya sanık orantılı bir şekilde ve orantılı bir silah kullanmak suretiyle ateş edip karşılık vermiştir. Sanık, TCK 25/1 maddesinde düzenlenen meşru savunma koşullları içerisinde, tamamen vücut bütünlüğünü korumaya yönelik olarak bu eylemi gerçekleştirmiştir. Bu nedenle 'kasten öldürme' suçundan dolayı olay meşru savunma sınırları içerisinde kaldığından beraatini, ruhsatsız silah taşımaktan cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.
Sanığın avukatı da mütalaaya aynen katıldıklarını belirtip, tahliye ve beraat talep etti. Mahkeme heyeti, sanık Hasan Kenar'ı adam öldürme suçundan beraat verip tahliye ederken, ruhsatsız sulah bulundurmaktan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.

BK(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)