BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen 'Ustalara Saygı' toplantıları kapsamında bir ay önce vefat eden "Şu Çılgın Türkler" kitabının yazarı Turgut Özakman anıldı. Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi'nde saat 20:00'de başlayan etkinliğe Turgut Özakman'ın ailesinin yanı sıra, Özakman'ın birlikte çalıştığı mesai arkadaşlarını ile sevenleri katıldı. Sunuculuğunu Elçin Temel'in üstlendiği gecede, Özakman'ın hayatının anlatıldığı barkovizyon gösterisi düzenlendi. "Sarıpınar 1914", "Fehim Paşa Konağı", "Resimli Osmanlı Tarihi", "Bir Şehnaz Oyun", "Duvarların Ötesi" gibi eserlerin yazarı Özakman'ın İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarının bu sezon yorumladığı "Ocak" adlı eserinden kısa bir bölüm de izleyici ile buluştu.







BUGÜN BİZE 'ULUSALCI' DİYE HAKARET ETMEK İSTEYENLER VAR



Gecede Ayhan Çilingiroğlu, Biray Üstüner, Engin Balım, Halit Kıvanç, Hüsamettin Cindoruk, Özcan Atamert, Serkan Balbal, Sibel Sipahioğlu, Yekta Güngör Özden, Zihni Göktay, Ümit Kocasakal gibi isimler Özakman'la olan anılarını anlattı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Özakman için "Gerçekten çılgın Türk'tü. Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyet sevdalısıydı" derken Halit Kıvanç "Hiç kırılmadığım bir insandı, çok saygın bir dostumdu" şeklinde konuştu. Atilla Sav ve Betül Mardin gibi bazı isimler geceye video ile katılırken, TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk Ankara'da yaşadıkları günleri anlatarak "Hepimiz ayrı partilerin, ayrı inançların tarafı olabilirdik. Ama hepimiz birbirimize saygı içerisinde devam ediyorduk. İşte cumhuriyeti direği bu. Türkiye'de bugün bize 'ulusalcı' diye hakaret etmek isteyenler var. Turgut Özakman da ben de hepimiz cumhuriyetin milliyetçileriyiz. Türküz, Tük milliyetçisiz. Bunu iftaharla söylüyoruz" dedi. 'KURTULUŞ' VE 'CUMHURİYET' DİZİLERİNİN YAZARI



TRT'de yayınlanan Cumhuriyet ve Kurtuluş dizilerini hatırlatan tiyatro sanatçısı Hakan Altıner, "Güzel günlerdi. TRT özerkti. Hükümet ve Genel Kurmay bir diziye tam destek olmaya karar verdi. Adı 'Kurtuluş'tu. Neredeyse Türk tiyatrosunda var olan bütün aktörler küçük rollerde oynamak için başvurma aşamasına gelmiştik. İki büyük yapıtı okurken ve oynarken, provasını yaparken hepimizin gözlerinin dolduğunu hatırlarım. İkisinin de yazarı Turgut Özakmandı" dedi. Tiyatro sanatçısı Zihni Göktay da Özakman'ın kaleme aldığı 2 oyununda oynamanın gururunu yaşadığını dile getirdi. YARIM KALMIŞ CUMHURİYET DEVRİMİNİ TAMAMLAMAK GİBİ KUTSAL BİR GÖREV İÇERİSİNDEYİZ



Gecede söz alan İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da duygularını şöyle dile getirdi:



"Yarım kalmış cumhuriyet devrimini tamamlamak gibi kutsal bir görev içerisindeyiz. Atatürk'ü özlemekten bahsediliyor. Mesela Atatürk'ü özlemek değil. Mesele ona layık olabilmek ve gereğini yapabilmek". Siyasetçilere seslenen Kabasakal "Bu saatten sonra bireysel çıkarlar, koltuk kavgaları, gelecek beklentilerini vatana ihanet kabul ediyorum. Siyasi partiler üzerinize düşeni yapınız. Aksi halde Türk halkı gereğini yapacaktır. Bu topraklarda Mustafa Kemal'ler de cumhuriyet de yenilmez." "SIRADAN BİR İNSANDI BABAM AMA ÖN SIRADAN"



Özakman'ın mesai arkadaşlarının yanı sıra oğlu Kerem Özakman da sahneye çıktı. Babasına onurlu ve güzel soyadını miras bıraktığı için teşekkür eden Kerem Özakman babası için kaleme aldığı kısa şiiri de dinleyenlerle paylaştı:



"Sıradan bir insandı babam, ama ön sıradan."



Gecenin sonunda Beşiktaş Beldiye Başkanı İsmail Ünal, Özakman'ın eşi Ayla Özakma'a çiçek taktim etti. Taktim sırasında salondan "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganları yükseldi. Gece etkinlikte söz alanların toplu fotoğraf çektirmesiyle son buldu.   FOTOĞRAFLI (GK)