GÜMÜŞHANE'nin Torul İlçesi'ndeki Zigana Dağı'nda 5 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde yaşamını yitiren 10 dağcı için Trabzon'da anma yürüyüşü düzenlendi.
Öğle saatlerinde 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu önünde toplanan Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü ve Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü üyeleri, Toklu Mahallesi sahilinde çığda ölen 10 kişi anısına yaptırılan anıta kadar yürüdü. Etkinliğe Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, ile ölen dağcıların yakınları da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıta çelenk bırakıldı.
'BU TÜR OLAYLAR BİZE DERS OLSUN'
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, dağcılık sporunun riskli olduğunu söyledi. Karaca, "Bu risk zorlukların yanında dağcılık sporunun cezbedici yanları da var. Çok değerli 10 dağcımızı büyük bir şansızlık sonucu çığ altında kaybettik. Allah rahmet eylesin. Onları Türk dağcıları adına şükranla anıyorum. Yönetim olarak bu arkadaşlarımızı unutturmamaya özen göstereceğiz. Bu tür olaylar umarım bizlere ders olur ve bir daha da yaşanmaz" dedi.
Vali Abdil Celil Öz ise kazalarda tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi, Öz, "Aziz şehitlerimizin hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillerle de bu duyguyu yaşatmak için bir dizi programlar yapıyoruz. Bazen bu tür kazalar yaşanabiliyor. Bunun kader olduğuna inanıyoruz. Dağcılarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Kazalar olabiliyor ama tedbir almamız gerekiyor" diye konuştu. Konuşmaların ardından yürüyüşe katılanlar, 10 dağcı anısına yapılan anıtın önünde Türk bayrağı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Olay, Gümüşhane'nin Torul İlçesi sınırlarındaki Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009 tarihinde meydana geldi. Çığ felaketinde Hüsniye Sarıbıyık, Hasan Ali İsaoğlu, Burçak Sevim, Hüseyin Karaosmanoğlu, Erhan Terzi, Dursun İnan, Özlem Timurcuoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş ve Davut Akdeniz yaşamını yitirdi; Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz ve Emel Şimşek yaralandı. Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar ve Hasan Çiftçi ise olaydan yara almadan kurtuldu.