CAFERİLİK İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından düzenlenen "1374'üncü Yılında Evrensel Aşura Matem Töreni"ne TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP'li vekil Ali Özgündüz, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da katıldı.TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu topraklar üzerinde Yezid'den yana olan bir insan yoktur ve asla olamaz. Anadolu'yu geziyorum. Ben hiç bir yerde Yezid ismine rastlamadım" dedi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da " Allahımız birdir, kitabımız birdir, peygamberimiz birdir. Saltanat hırsıyla, gözünü kan bürümüş hiç bir zalim, barışımızı bozamaz. Biz 76 milyonuz, biriz ve beraberiz. Hiç kimse, bu kardeşlik kalesinde gedik açamaz. Kerbale insanlıktan nasibi olan herkesin ortak acısıdır" diye konuştu.  Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz,  "Bayramı 9 gün tatil yaptık. Bunu kınamak gibi derdim yok. Bizim de bayramımız. Bu aşura da milletçe bizim yasımız. Bir gün tatil olsa ne olur?" dedi.
'Evrensel Aşura Matem Merasimi bu yıl ilk kez kapalı alanda yapıldı. Tören, Kerbela'da hayatını kaybeden şehitler için Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Küçükçekmece'de Aşura Meydanı olarak bilinen ve daha önceki yıllardaki anma törenlerine ev sahipliği yapan bölgede inşaa edilen Arena Mega Gösteri Merkezi bu yılki törenlere ev sahipliği yaptı. Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Kadınlar ve erkekler hem salonun içinde hem de salonun dışındaki alanda yas merasimi düzenledi. Kuran-ı Kerim okunarak başlanan törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj okundu.
ÇİÇEK: YEZİD İSMİNE RASTLAMADIM...
Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hz. Hüseyin'e indirilen kılıç darbelerinin Hz. Ali'ye indirildiğini belirterek, "Hakikatin ipine tutunan Hz. Hüseyin, kendi şehadetiyle, hakkı üstün tutmak için bizlere gerekirse öl, demiştir. O kendini feda ederek, doğruyu ve haklıyı cesaretlentirmiştir. Hz. Hüseyin sadece bizler için değil, insanı insan yapan bütün değerler için kendini feda etmiştir. Ne mutlu onun yolunu tutanlara" diye konuştu.
Çiçek, "Günümüzde insanlar, hala birbirine Şii -Sünni diye kurşun sıkıyor. Hem de Allahuekber diyor. Ölen Allahuekber diyor, öldüren Allahuekber diyor. Bu nasıl bir İslam anlayışıdır. Ama silahları başkaları tutuşturuyor. Türk milleti bu elim olay karşısında kendi vicdanıyla tarafını seçmiştir. Bu topraklar üzerinde Yezid'den yana olan bir insan yoktur ve asla olamaz. Anadolu'yu geziyorum. Ben hiç bir yerde Yezid ismine rastlamadım" diye konuştu.
"HERKES İÇİNDEKİ YEZİDİ YOK ETMELİDİR"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da törende kısa bir konuşma yaptı. Kerbela olayının gönlünde ehlibeyt sevgisi olan her Müslüman'ın ortak hüznü olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, " Hz. Hüseyin saltanata biat etmeyen kişidir. Hz. Hüseyin ve beraberindekiler, haksızlık karşısındaki onurlu duruşlarıyla insanların gönüllerinde taht kurmuşlardır. Zulmü yapanlar vicdanlarda mahkum olmuşlardır" dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, "Her türlü zulmün ve nefretin karşısındayız. Yeni Kerbelaları görmek istemeyen herkes, içindeki Yezidi yok etmelidir. Bu cennet vatanda birbirimizin değerini daha iyi bilmeliyiz. Kimseyi inancından dolayı kırmamalıyız. Allahımız birdir, kitabımız birdir, peygamberimiz birdir. Saltanat hırsıyla gözünü kan bürümüş hiç bir zalim, barışımızı bozamaz. Biz 76 milyonuz, biriz ve beraberiz. Hiç kimse bu kardeşlik kalesinde gedik açamaz. Kerbale insanlıktan nasibi olan herkesin acısıdır. 2 milyarı bulan tüm İslam dünyasının matemidir. Zalimin karşısına çıkıp, 'sen haksızsın' demekle başlar insan olmak. En güzel örneğini Hz. Hüseyin vermiştir. Onun manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum" şeklinde konuştu.
AŞURA GÜNÜ TATİL İLAN EDİLSİN
Törende konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ise, şöyle konuştu: " Bu güzel memlekette bir tane Yezid adı yoktur. Hasan adı var, Hüseyin adı var. Zeynep adı var. Türk milletinin karakteri Muaviye, Yezid kimliğiyle değil, Haydar aslanlığıyla örtüşüyor" dedi. Yeni Anayasa çalışmalarına değinen Özgündüz , "Kürtlere, Alevilere hak, Sünniye hak. Bu bizi ayrıştırmaktan başka bir şeye yaramaz. Bu devlet, bu ülke hepimizin değil mi ? Ben herkesle beraber eşit vatandaş, adil yönetilen vatandaş olmak istiyorum. Temsilde adalet. Bölgemizde 2 öğretmenimiz vardı bizim. Öğretmenlik bile onlara çok görüldü. Benim mahallemin içinde liseye ihtiyaç varken imam hatip lisesi kuruldu. Iğdır'a ilahiyat fakültesi kuruldu. Bu nasıl bir adalettir ? Bizi ayrıştırarak, hepimize birazcık bir şey vererek olmaz. Bu anayasa bu ülkeye hayır getirmez. Bayramı 9 gün tatil yaptık. Bunu kınamak gibi derdim yok. Bizim de bayramımız. Bu aşura da milletçe bizim yasımız. Bir gün tatil olsa ne olur?" Konuşmaların ardından Kerbela olayını temsil eden tiyatro oyunu sergilendi.