MANİSA'nın Soma İlçesi'nde facianın meydana geldiği madenin de bağlı olduğu holding bünyesindeki diğer 2 maden ocağında çalışan işçilerin başlattığı sessiz eylem sürerken, bir grup CHP'li onları ziyaret etti. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, madenlerle ilgili yetkinin Başbakanlık'ta olduğunu, bu nedenle sorumluluğun da Başbakanlık'ta olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan'ın da aralarında bulunduğu partili grup, facianın ardından Soma Kaymakamlığı önünde, çalışma koşullarının düzeltilmesi için sessiz eyleme başlayan maden işçilerini ziyaret etti. İşçilere seslenen CHP'li Oran, "Bu olayda devlet sorumlu" dedi. Oran, şunları söyledi:
"2001 yılında Cumhurbaşkanlığı'nın bir raporu var. Devlet Denetleme Kurumu bir rapor hazırlamış. Ben 580 sayfasını gözden geçirdim. Sizin yaşadıklarınız ve dile getirdiğiniz bütün sorunlar o raporda var. Bunu da Başbakanlığa yollamışlar. Bunun üzerine hükümet bir şey yapmamış. Hatta 2012 yılının haziran ayında hükümet bir genelge yayınlıyor ve diyor ki 'Madenlerle ilgili her türlü yeni ruhsatı Başbakanlık verecektir, ruhsat yenilemeyi de Başbakanlık yapacaktır.' Burada kaos ve kriz başlıyor. O günden buyana da doğru düzgün bir denetleme yapılmamış. Dolayısıyla burada yaşanan olay tamamen bir şirketin sorumluluğunda olan bir şey değil. Bunun arkasında hükümet var. Bu durumda hükümet sorumluluğu hükümet üzerinden atamaz. Bizim amacımız sizin yaralarınıza biraz olsun merhem olmak. O nedenle biz buna siyaset karıştırmak istemiyoruz. Ama gerçekleri de ortaya koymamız lazım. Mecliste de bu konuyu dile getirdik. Sizin buradaki kazanılmış haklarınızı kimse geri alamaz. Bundan sonraki mağduriyetiniz de devletin sorumluluğundadır. Bu olay dünyaya mal oldu. Bu devletin, Türkiye'nin ayıbıdır."
CHP'li Akkaya ise dün TBBM'de Soma ile ilgili yapılan görüşmede 45 AK Parti milletvekili olmasına tepki gösterdi. İşçilerden Eren Altuç ise, dün Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaptıkları görüşmeyi hatırlattı. Altuç, "Biz madenler kapatılsın demiyoruz. Gerekli önlemlerin alınıp madenlerin yeniden açılmasını istiyoruz. Biz siyaseti bir kenara bıraktık. Biz artık hiçbir ailenin evine bir daha ateş düşmesin diye eylem yapıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor ve o ateş sönmeyecek. Bu nedenle biz sizlerden ortak bir çalışma yaparak maden sektöründeki yaralanmalar, kazalar ve ölümlerin önüne geçmenizi istiyoruz. Bu madenler kapatılırsa, bu insanlar evlerine bir lokma ekmek götüremez" diye konuştu.
Bunun üzerine Oran, işçilere her anlamda destek olma sözü verdi. CHP'liler görüşmenin ardından Soma Belediye Mezarlığı'ndaki Madenci Şehitliği'ni ziyaret etti.

TH(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)